Cigarete u 21. vijeku ubile više ljudi od oba svjetska rata

Cigarete-475x316Poznato je da su ratovi i etnički sukobi u 20. vijeku u cijelom svijetu odnijeli veliki broj žrtava ali je manje poznato da je konzumiranje cigareta izazvalo veći broj ljudskih žrtava od svih ratova u prošlom stoljeću, piše “The Guardian”.

Iako je teško doći do preciznih podataka, dosadašnja istraživanja su pokazala da su ratovi i razne bolesti dva najveća uzročnika smrti u svijetu. Naime, britanski list “The Guardian” navodi kako su “cigarete odnijele više života nego Prvi i Drugi svjetski rat zajedno”.

Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), cigarete su izazvale smrt 100 miliona osoba tokom 20 vijeka.

S druge strane, istraživanja su pokazala da je u Prvom svjetskom ratu ubijeno između 8,5 i 16,5 miliona osoba uključujući civile i vojne žrtve rata. Također, istraživanja govore da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno između 40 i 72 miliona osoba.

Britanski list navodi kako studije upozoravaju da bi sličan trend konzumiranja cigareta u svijetu u 21. vijeku mogao uzrokovati smrt jedne milijarde ljudi.

(AA)

Komentari

komentara