Cijelo vrijeme huškaju mog oca protiv majke

pomocPitanje: Es-selamu alejkum. Volio bih da mi pomognete u vezi sljedeće situacije: Očeva braća i sestra cijelo vrijeme huškaju mog oca protiv majke.Moj se babo razbolio, pa se moja majka brinula oko njega i vodila na pretrage i sve što je on njoj rekao,ona je napravila.

Oni su se razveli jednom,pa se opet vjenčali. No, u zadnje vrijeme je sve više postao paranoičan,mrzovoljan,ljut na sve,a moja majka,sestra i ja mu služimo kao “ispušni ventil”. Cijelo vrijeme njegova obitelj ga podržava u tome i u njegovom ophođenju prema mojoj vlastitoj majci, a kad im majka pokušava na fin način, pa čak i grcajući objasniti kakvo je stanje u kući, oni njoj kažu, ne baš direktno, da laže.

Meni je žao majku gledati u toj situaciji, sve što se dešava u obitelji, ona najviše ispašta i to zbog spletki očeve obitelji, a babo ju čak optužuje za takve stvari koje se samo u romanu mogu pročitati.Znam da ne smijem na oca ni riječ reći, ni uh, ali teško mi je zbog majke, pa meni i sestri izleti, ako Bog da da nam Dragi Gospodar dž.š. halali.

Znam isto tako da ne smijem kidati rodbinske veze, ali njih doista ne mogu smisliti, tu očevu obitelj, niti se din islama nešto drže i rijetko i selame i sl… Nadam se da ćete mi moći pomoći uz Njegovu pomoć, pokušajte me savjetovati kako da se postavimo ja i moja sestra u ovakvoj situaciji i kako da majci olahkšamo, a da ipak dušu ne zgriješimo, jer smo između dvije vatre, a opet je Džennet pod majčinim nogama. Da vas Dragi Allah dž.š. nagradi,volio bih da vaš savjet  pomogne meni, mojoj majci i sestri.

Odgovor: Alejkumus selam ve rahmetullahi. Čuvanje rodbinskih veza uistinu je veliki ibadet. Situacuja je, nažalost, takva da u svakoj familiji postoji po jedne “crna ovca” na koju svi čekaju-ako  ona zakaže, onda rodbinskih veza ni nema.  Najčešće se okupljamo na đenazama i tamo se viđamo.

Rodbinske veze održava onaj koji rodbini ide iako oni njemu ne dolaze, koji im udjeljuje iako oni njemu uskraćuju, koji je prema njima dobar iako su oni prema njemu loši. Ovako nas savjetuje Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem.

I još kaže: ” Budi im kao bolest. Iako je ne vole, ona im dolazi.”

Sigurno će Allah Uzvišeni ovo velikim sevapom platiti, jer je ovo, uistinu, velika požrtvovanost.
Međutim, svako ima svoje kapacitete i svoje mogućnosti dokle može trpiti zulum i nepravdu.Kada se mogućnosti iscrpe, onda i Uzvišeni kaže; “Allah ne opterećuje nikoga preko njegovih mogućnosti.” (El-Bekare, 286.)

Moj savjet vam je da trpite i da se strpite što više možete. Ne zaboravite da se rodbinske veze mogu održavati i telefonskim pozivom, sms porukom, porukom preko Facebooka, mailom, s onim našim “poselami”…

Isto tako, nekada i prekid veza može proizvesti kod druge strane da se zapitaju i poprave. Lijep gest je i novčani prilog poslati ako su u potrebi. Ne zaboravite da im upućujete dovu da budu bolji.

Allaha molim da nas uputi na ono što je najispravnije. On je mudar i dovi se odaziva i On sve najbolje zna.
Selam i svako dobro.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Mr. Sanin Musa

Komentari

komentara