Da li je dozvoljeno slaviti ”noć vještica”?

Pitanje:     Esselamu Alejkum, noć vještica se svake godine slavi u SAD-U. Da li je to praznik vjerskog tipa, I kakav je stav Islama po tom pitanju

upitnik2-150x150Odgovor:  We`alaykum as-salam wa rahmatullahi wa barakatuh.

Poštovana sestru, želim da ti se zahvalim na pitanju, kojim odražavaš želju da vise naučiš svakim danom o našoj vjeri, Islamu.
Prije svega, želim da te uputim na činjenicu da je Noć Vještica praznik koji se pretežno slavi u zemljama Zapada, te da je baziran na Keltskim I Europskim paganskim doktrinama I tradicijama koje su vezane za 31. Oktobar. Izvedeno je iz ritual koji uključuju duhove mrtvih I slavljenje šejtana, te simbolizira početak  Druidske nove godine, koja smatra da mrtvi posjećuju svoje kuće u to vrijeme.Kao dodatak, noć vještica predstavlja šejtansko slavljenje nove godine. Slavljenje tog dana kod muslimana je s toga, haram I smatra se grijehom, jer uključuje mnogo elemenata nevjerovanja I višeboštva.Kao dodatak svom odgovoru Dr. Muzamil Siddiqi, bivši predsjednik Islamskog Udruženja sjeverne Amerike je izdao sljedeću fetvu:

Noć vještica je paganski praznik vještica I mrtvih. Kasnije su neki kršćani pokušali da pokrste taj praznik nazivajući ga danom “svih svetih”. Međutim I dalje postoje kršćani koji se ograđuju od toga I smatraju I taj dan ne smatraju praznikom, čak naprotiv. Danas neki od njih taj dan zovu Pakleni dan.

Bez obzira da li ga kršćani prihvataju ili ne, mi muslimani ne bismo smjeli da ga prihvatamo. Besmisleno je. Oblačeći se u kostime, odlaziti u takozvane “trick and treat” pohode te dekorirati kuću vješticama, paukovim mrežama I bespotrebno uništavajući bundeve, itd, su odvratne stvari.  Danas to postaje prilično opasno. Čudno je vidjeti ljude koji su drugim danima razumni da se ponašaju tako besmisleno I blesavo. Neki ljudi se čak I pretvarju da su čudovišta I vještice. Još jednom savjetujem da muslimani ne bi trebalo da sudjeluju u ovakvim “praznicima”.

A Allah dž.š najbolje zna.

Izvor: onislam.net
Za www.islam-iman.com – Prevla: Emina Suljević

Komentari

komentara