Da li mahrama treba samo da prekriva sijede

Pišem ovo čisto iz srca koje se boji pred Uzvišenim Gospodarom da se uzoholi, pa ne podijeli svoje osjećaje velike Ljubavi. Iskreno Mu zahvaljujem što mi je podario vjeru u kojoj se osjećam slobodno i zaštićeno. Štit moj je Kur’an, ukras moj je ovo što mnoge neznalice nazivaju komadom platna kojim sam se ja umotala. Mlada sam još, samo sam sebi mladost upropastila, kažu. Ali ne. One koje su sebi mladost upropastile ne izgledaju dostojanstveno i vrelom vjere ispunjeno.

Piše: Senija Braković

muslimankamahramaMajko draga, oče premili, vi koji odgajate  kćerku, djevojku, suprugu, ženu. Molim vas iskreno da dobro pripazite kako to činite. Nemoj da je sputavaš ako je Voljom Njegovom krenula na Pravi put. Ako želi da ljepotu svoju sačuva od zlih očiju. Podrži je. Ona će, ako je Uzvišeni tako odredio, opet doći pod zaštitu koju pruža hidžab. Godine nisu mjerilo propisa. Propisi su za sve punoljetne muslimane i muslimanke, a ne samo za dede i nene. Ko ti garantuje da ćeš dočekati sijedu glavu svoju da ugledaš, pa da na nju mahramu stavljaš. Od riječi tvojih samo će srce tvoju kćerku da boli. Teško je kada podršku nema, a želi da bude Gospodar s njom zadovoljan. Ona tada ima puno pravo da vas ne posluša. Nemoj tada da je optužujete da  je neposlušna.

Pitam se samo kako mi neko može pričati kako klanja svaki namaz na vakat, kako je vjera nešto posebno što ispunjava svakog insana, a biti veliki protivnik da mlada djevojka sačuva sebe od propasti. Ako je tebi, koja si već života provela u razmišljanju da ćeš upotpuniti svoju vjeru kada ostariš, svejedno da poslije namaza i duge lijepe haljine i divne mahrame, obučeš nešto sasvim drugo, nepristojno i kreneš vani, pa se dičiš da si sad namaz riješila, pa možeš da uživaš, želim ti reći da nismo svi, hvala Bogu, isti. Puni su mezari onih koji su govorili da će se promijeniti kada ostare. A nisu svjesni da hlad na dan kada drugog hlada ne bude, zaslužuju i mladići koji su svoju mladost proveli u robovanju Gospodaru. A to znači, oni koji su u maldosti Njegove naredbe bez pogovora izvršavali i u tome pronalazili smiraj. Nemoj da ti prva kruana budu bijela platna pod crnom zemljm koja će tijelo tvoje da sakriju.

Nije mahrama komad platna koji skriva kosu. To je štit najjači koji brani svaku djevojku od propasti. Ali, treba znati da je to kruna, a ni jedna kraljica ne blati svoju krunu tako što radi nešto što nije u skladu sa njenin dostojanstvom ispod te krune.

Molim Uzvišenog da nam podari snage, razuma i volje da se mijenjamo što prije na bolje. Da se spasimo vatre džehnnemske prije nego li melek smrti pokuca na naša vrata. Gospodaru naš, pomozi nam da ustrajemo u činjenu dobra i pomozi nam da steknemo zadovoljstvo Tvoje, jer mi smo doista skloni posustajanju pred iskušenjima.

Za www.islam-iman.com  – Piše: Senija Braković

Komentari

komentara