Djevojčica koja je dotakla dno i pokušala izvršiti samoubistvo

Esselamu alejkum draga sestro Nadja, o Vama sam mnogo cula preko moje prijateljice ———-. Rekla je da Ste joj puno pomogli pa se nadam da cete i meni. Ja sam od malena imala dosta problema s roditeljima, mama me je napustila sa mojih 7 godina, a ja sam ostala zivjeti sa babom majkom i didom. Mama me posjecivala samo pola godine od rastanka a onda jednostavno nestala. 5 godina nisam cula za nju, onda se odjednom pojavila izgovorima kako joj nisu moji majka i babo dali da dolazi me vidjeti.

Ja sam sprva mislila da su to same lazi ali sad mislim da to nije daleko od istine. Moj otac mi je bio sve dok mame nije bilo, ali nakon par godina se ozenio i od tada ne dobijam bas puno paznje od njega. Nekad me i ne pogleda kao da me ne zeli. Tu je samo ako treba da zagalami na mene i da mi da kaznu. Majka me i za malu sitnicu galami, nekad mislim da zeli da me nema. Par puta me je i udarila i istukla. Jednom mi je spomenula kako zeli da umrem. To me jako pogadalo da sam jedno vrijeme bila u depresiji (tezi oblik), ali nisam smjela to reci njima jer bi rekli da prestanem plakati i da se saberem jer cu onda stvarno oboljeti a nisu znali da sam vec obljela.

Pokusavala sam se par puta ubiti i jednom sam bila toliko blizu smrti. Taj put sam prerezala vene i da nisam znala kako zaustaviti krv mogla sam sad biti mrtva. To me opametilo i nisam vise to radila ali jesam pocela pusiti pa cak i piti alkohol. Popustila sam u skoli i problemi sa roditeljima su bili veci. Sad kad sam se konacno svega toga rijesila imam jos vece probleme.

Moja skola je pocela traziti ucenike koji puse i kad bi uhvatili nekog taj bi morao da kaze ko jos pusi. Ja sam prestala pusiti i piti kako sam vec rekla ali bolim se da ce ti ucenici neznajuci reci za mene. I kad bi im objasnila, ima par osoba koji bi me uprkos tome izdali je me bas i ne podnose. To bi dodatno pogorsali stanje sa mojim roditeljima. Ponovo sam pocela biti dobra osoba, ali ne zelim da sve to pokvari par osoba.

Molim Vas pomozite mi i nadam se da ce te mi uskoro odgovoriti.

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Ve alejkumus selam ve rahmetullahi ve berekatuhu draga moja sestro!

Ne znam koliko puta sam pročitala tvoju poruku i koliko puta sam krenula da je odgovorim, ali nakon napisane prve rečenice, samo sam gledala u praznu stranicu i nisam mogla ni riječi da otkucam …

Prije svega, da Allah nagradi i tebe i tvoju prijeteljicu za ukazano povjerenje i lijepo mišljenje o meni. Ako su joj moji odgovori pomogli, tada je to Allahova odredba i Njegova pomoć putem mog pisanja i zahvalna sam Mu na tome.

Draga moja sestro, tvoje pitanje sadrži u sebi jako puno tema koje bi trebalo ovom prilikom obradit i nadam se da ću uspjeti izdvojit one najvažnije uzdajući se u Allahovu pomoć u odgovoru koji slijedi.

Znam da je veoma težak život djevojčice od sedam godina koja raste bez majke i majčinske ljubavi koja je nezamjenjiva sa bilo kom drugom ljubavi na svijetu što nam je potvrdio i naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem spomenuvši prava majke tri puta, pa tek onda oca. Djevojčici od sedam godina je veoma potreban ispravan odgoj jer se u tom školskom periodu prvi puta odvaja od kuće i počinje miješat sa drugim vršnjacima i starijom djecom, a to sa sobom nosi puno opasnosti i rizika i veoma je teško nespremnoj djevojčici da se izbori sa fitnama koju sa sobom nosi novi život van kuće.

Međutim, mila moja, to nije trebalo da bude opravdanje da kreneš tako lošim putem, jer se dobro i zlo jasno razlikuju i mnoga djeca su odrasla bez oba roditelja u velikoj oskudici za hranom i osnovnim životnim namirnicama ali ih to nije spriječilo da budu divan uzor drugima i da budu prelijep primjer svojim vršnjacima….

Nimalo ne sumnjam u tvoje riječi i osjećanja kada je u pitanju odnos sa tvojim dedom,majkom i ocem, pa i njegovom novom suprugom… Znam da si se osjećala užasno usamljenom i zapostavljenom pored njih svih i da si novi brak svog oca vidjela kao „izdaju“ jer si ga morala da dijeliš sa nekom nepoznatom ženom. Tada se javila i tvoja majka koju si bila zaboravila i bilo ti je lakše da prihvatiš da te nikada nije ni htjela (kako ti je otac pričao) nego da ti njen povtratak poruši očevo povjerenje…

Dozvoli mi da ja analiziram situaciju iz moje perspektive imajući na umu da ti nikada nećeš događaje poredat  ovim redoslijedom, ali pokušaj vidjet malo „tuđim“ očima:

Rasla si uz roditelje koji su se neprestani svađali dok se jednoga dana nisu i razveli.U početku je bilo teško, ali si kao sedmogodišnjakinja prihvatila informaciju da te majka napustila i da ne želi čuti za tebe…. Otac ti je bio  sav tvoj svijet i bila si veoma vezana za njega. Pomagali su vas dedo i majka koji su ti bili uvijek na raspolaganju i svo troje zajedno su ti pokušavali nadomjestit nedostatak majke, a majki su zabranili svaki kontakt sa tobom vjerujući da je tako najbolje za tebe…. Jednoga dana je otac odlučio da se oženi i tada se tvoj svijet srušio .On je pored očinskih obaveza dobio i nove bračne dužnosti prema svojoj supruzi ali ti to nikako nisi mogla da prihvatiš jer ga više nisi imala samo za sebe. Otac je morao posvećivat vrijeme i za svoju suprugu sa kojom je imao više tema razgovor kao i porodičnih obaveza,a ti više nisi bila malena djevojčica koju je nekada mazio i sa njom se igrao jer si u isto to vrijeme i ti odrastala i ocu je bilo logično da se neke stvari u porodici i vašem odnosu mijenjaju….Ti si postala potištena i depresivna, a da to niko nije primjetio,a onda si bjeg od depresije i nedostatak ljubavi počela da tražiš u pogrešnom društvu (vjerovatno starijem od tebe) koje je konzumiralo cigarete i alkohol, a to je uistinu veoma, veoma pogrešno.

Kada je to saznala tvoja porodica, bili su ogorčeni i jako povrijeđeni jer su se trudili da ti nadomjeste majku, a ti si im uzvratila na veoma ružan način. Oni nisu razumjeli tvoje razloge niti tvoju depresiju i nisu mogli, i niko ti ne može takvo ponašanje opravdati …. U međuvremenu se pojavila tvoja majka i donijela ti nemir u život jer su se rušile sve tvoje slike tvoje porodice koju si do tada imala i više nisi znala kome da vjeruješ. Vratila se ljubav prema majci, a povećala mržnja prema ocu… Srce ti je bilo podijeljeno i nisi mogla da podneseš razdovojenost tvojih roditelja, a znala si da ih ne možeš spojit…

Pokušavala si da skreneš pažnju na sebe ali oni tvoje poruke nisu znali da pročitaju već naprotiv, nisu mogli nikako da te razumiju i uprkos tome što su ti govorili da te ne vole, budi sigurna da to nisu mislili ozbiljno. To je bio trenutak ljutnje i razočarenja jer znaj da su bili veoma razočarani prilikom svakog poziva u školu i prilikom svakog tvog novog „ispada“. Nije nimalo čudo da su te galamili pa i udarili (iako je to beskorisna metoda u tim situacijama) , jer, mila moja, ti si veoma velike greške pravila, a sa njima svima si veoma malo razgovarala i nikada im nisi iznosila svoja osjećanja pa makar pisanjem pisama ili bilo kojim drugim oblikom prenošenja osjećanja ….

Pokušala si da izvršiš samoubistvo, ali si ipak sama sebi pružila pomoć, elhamdulillah. Shvatila si da to nije ispravan korak kao ni svi predhodni koje si činila…..

Elhamdulillah kada ti se Allah smilovao i nije dozvolio da napraviš nepopravljivu grešku koja vodi direkt u džehenemsku vatru o čemu svjedoči naredna predaja:

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Bio je neki čovjek od onih prije vas, koji je imao neku ranu. Nakon nekog vremena, postao je nestrpljiv, uzeo nož i prerezao svoju ruku. Krv nije prestajala teć i sve dok nije umro. Za njega je rekao Uzvišeni Allah: Preduhitrio Me Moj rob! Zabranio sam mu Džennet (Hadis kudsij/Prenosi ga Buhari u poglavlju Benu Israil 4.džuz,str170.)

Draga moja sestrice, Nemoj da zaboraviš da učiniš iskrenu teobu svom Milostivom Gospodaru, Koji te spasio i zaštito od sigurne propasti i neka ti je Njegovo zadovoljstvo najpreče. Kada postigneš zadovoljstvo tvog Gospodara, sve drugo će biti lako i neće ti niko i ništa moći naškoditi. Sama si priznala da je put kojim si išla bio pogrešan i da na njemu nisi nikakvog dobra vidjela, zato te molim da tvoj novi početak bude potpun bez ikakvih najsitnijih stranputica.

Kada popraviš odnos sa Allahom, On će popraviti tvoj odnos u porodici, školi i sa ostalim prijateljima, pa i neprijateljima, i vidjet ćeš, kada sljedeći puta budu trebali da nabroje one koji su pušači i alkoholičari u školi, niko se tvoga imena neće moći sjetiti pa makar svi znali kakva si bila. Allahovom voljom će svi zaboraviti sve tvoje loše osobine, jer ćeš ih ti izbrisati sa svog srca činjenjem dobrih dijela pa će ona biti izbrisana i iz sjećanja drugih ljudi i osjetit ćeš slast života na ovom dunjaluku uprokos svim iskušenjima koja se na njemu nalaze, inš’Allah.

Molim te, napiši pismo svom ocu i svojoj majci i objasni im sve ono što ti srce tišti. Objasni im da si se promjenila i da želiš da budeš još bolja, ali da ti je potrebna njihova ljubav i podrška, njihovo povjerenje. Zatraži halala od svih koje si povrijedila. Umjesto da strahuješ kada će te neko od zlonamjernih školskih kolega izdati i staviti na „crnu listu“ napiši jedan sastav kojim ćeš otvoriti svoju dušu i srce i priznat sve svoje dosadašnje greške te pokazat svojim drugovima da si se promijenila uprkos ružnoj prošlosti i da se više nikada nećeš vratiti na pogrešne staze.

Budi primjer drugima koji su još uvijek u ponoru, pomozi im da se vrate na površinu, na livade cvijeća i zelenila, čistog zraka i svjetlosti i sreće … Preduhitri svoje dušmane divnim primjerom i pruži ruku spasa onima koji su još uvijek u tami i tunelima bez svejtlosti.

Ne boj se nikog sem Allaha, a strah od Njega neka te sprječava od svakog pogrešnog koraka. Pružaj ljubav drugima i znaj da će i tebi mnoštvo ljubavi doći. Još si mlada, imaš šasnu za novi početak pa nemoj da je propuštaš. Nisi sama i nećeš više nikada biti sama. Tvoj Gospodar te čuva. On te voli i uprkos tvojoj nepokornosti zaštio te od još večih iskušenja, pa uzvrati Mu iskrenim povratkom, pokornošću i zahvanošću. Prihavati Njegovu ljubav i uzvrati Mu ljubavlju i činjenjem dobrih dijela i spoznat ćeš šta je istinska sreća!!!

Nađa Dizdarević

Komentari

komentara