Dobročinstvo prema roditeljima

PITANJE: Esselam alejkum. Moj otac je mene i moju mamu napustio ubrzo nakon mog rođenja. Dok sam bila manja telefonirala sam mu, ali polako vremenom sam i to prestala, i vec godinama nemam nikakav kontakt sa njim. Tokom svih ovih godina od njega nisam imala ni ljubav, ni podrsku, bas nista. Tuzno je što se moram ovako izraziti, ali on je bio moj otac, ali samo na papiru. Ja sam se sad više posvetila vjeri i zanima me kakav je islamski stav po ovom pitanju? Da li ja činim grijeh ako i dalje ne kontaktiram sa njim? U meni se bore razna osjećanja i molim vas za savjet. Allah vas nagradio.

ODGOVOR: We alejkumu sselam. Pravo roditelja kod njihove djece je veliko i to pravo ne prestaje nikada. U slučaju kakav je tvoj, prekid veze sa ocem bi značilo grešku i zapostavljanje tog prava koje roditelj ima prema tebi, bez obzira što je stanje kod tebe takvo kao što si opisala. Razlog više da ne prekidaš svoju vezu sa njim jeste i to što si se okrenula vjeri, jer islam preporučuje dobročinstvo prema roditeljima pa makar oni bili i nemuslimani.
Naravno da ti prema njemu ne možeš osjećati posebnu naklonost zbog toga što nisi ni odrasla s njim i uz njegovu podršku, ali održavanje veze sa njim, pa makar to bilo i povremenim javljanjem, jeste ono što ti preporučujem.
Svako će Allahu odgovarati za svoje propuste. On će biti pitan za tebe, a i ti ćeš biti pitana za njega, pa nemoj da sebe dovodiš u nezgodnu situaciju nego uzvrati sa onim što je bolje, jer roditelj, bez obzira kakav bio, to zaslužuje.

Senad Hodžić, prof.

Komentari

komentara