Dozvoljenje radnje tokom itikafa

U itikafu su dozvoljene sljedeće radnje:

1. Dovoljeno je napustiti mjesto itikafa,da bi ispratio svoju porodicu. Safija veli: “Jednom prilikom je Allahov Poslanik bio u itikafu,te sam ga navečer došla posjetiti. Pričala sam  s njim,a potom sam ustala i krenula nazad,te on ustade i otprati me do kuće Usame ibn Zejda,gdje sam stanovala.(El Hatabi veli: “U ovom vidimo da je Vjerovjesnik a.s. s njom izašao iz džamije kako bi je otpratio do kuće,što je dokaz onima koji smatraju da itikaf nije pokvaren ako čovjek izđe iz džamije radi neke potrebe,ili da bi učinio hajr.) Dok smo išli susreli su nas dvojica ensarija. Kad su vidjeli Vjerovjesnika a.s. požurili su,te im on reče: “Polako,ovo je Safija bint Hujej! “SubhanAllah,Božiji Poslaniče!, povikaše,a on im odgovori: “Doista se šejtan kreće kroz čovjeka poput krvi, te sam se prepao da vamšta, ili je rekao, ‘zlo u srca ubaci!”(Prenosi se da je Eš-Šafi kazao: “To je Allahov Poslanik a.s. učinio iz sažaljenja prema njima dvojici,jer da su pomislili šta ružno,izašli bi iz dini-islama, te je to kazao kako ne bi propali)

2. Dozvoljeno je češljati kosu,brijati glavu,podrezivati nokte,čistiti tijelo od prašine i prljavštine,oblčiti najljepšu odjeću,namirisati se..Aiša r.a. veli: “Allahov bi Poslanik a.s. boravio u džamiji u itikafu, te bi mi promolio glavu u sobu,a ja bih mu je prala.”Musedded veli da je rekla:’…i ja bih ga češljala,a imala sam hajz.”(Buharija,Muslim i Ebu Davud)

3. Izlazak radi obavljanja velike nužde. Aiša r.a. veli: “Kad bi Allahov Poslanik a.s. bio u itikafu,nageo bi glavu prema meni, te bih ga češljala,a u kuću nije ulazio osim radi fiziološke potrebe.”(Buharija,Muslim Ebu Davud)
Ibn el Munzir veli: “Islamski učenjaci saglasni su da je osobi u u itikafu dozvoljeno iz džamije izaći kako bi obavila veliku ili malu nuždu,i to je neminovno jer to se ne može obaviti unutar džamije. Također je dozvoljeno izaći radi svih ostalih potreba,kao što su jelo i piće,ako nema nekog da mu to donosi u džamiju. Isto tako,ako mu se bude povraćalo,dozvoljeno mu je izaći i povratiti van džamije. Tako je slučaj sa svim stvarima koje mora obaviti,a ne može iih obaviti unutar džamije. U tom će slučaju itikaf biti valjan,pod uvjetom da se to ne odulji.” Na ovo možemo dodati i ako se mora okupati i očistiti tijelo od džunupluka.

Seid ibn Mensur veli da je  Alija ibn Ebu Talib rekao: “Čovjek koji boravi u itikafu,obavljat će džumu,prisustvovat će dženazi i obilaziti će bolesnika. Također može posjetiti i svoju porodicu kako bi im rekao šta mu treba,ali ne smije se zadržavati.” Alija r.a., otišao je u  čaršiju i svom je amidžiću,koji mu je prethodno dao novac,za sedam stotina dirhema kupio slugu. Amidžić mu je kazao: “Ja sam bio u itikafu”, na što mu  Alija odgovori: “A šta je smetalo da si izašao u čaršiju i lično ga ti kupio?!” Katada je dozvoljavao čovjeku u itikafu da isprati dženazu, da obiđe bolesnika,ali da ne sjeda( da se ne zadržava)

4. Dozvolenjo mu je jesti,piti i spavati  u džamiji,ali pod uvjetom da pazi na čistoću džamije i da je održava čistom. Također mu je dozvoljeno sklapanje ugovora,kao što je ugovor o ženidbi,prodaji,kupovini i slično.

Izvor: “Fikhus-Sunnah”

Autor: Sheikh Seyyid Sabiq

Priredila: Ummu Sumeyya Reyhana

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara