Dr. El-Karadavi poručio Turskoj- Izaberite mudžahida Erdoana

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Poslanika i one koji ga slijede. Ovo su riječi koje upućujem velikom turskom narodu, kojeg volim i čije sinove volim, narodu koji je iskren u svojoj vjeri, koji pomaže Allaha i Njegovog Poslanika i koji nastoji steći Allahove blagodati i zadovoljstvo.

karaddaviTurski narod je dao primjer demokratije svima i postigao rezultate koji su Turskoj u prethodnim godinama osigurali preporod u svim oblastima kakav nema premca. Zbog toga vas poziva da okončate ovaj put kojim ste pošli i uzmete značajno i aktivno učešće u ovom izbornom procesu čime ćete doprinijeti vašoj zemlji, ali i cijelom islamskom ummetu. Turska je dugo godina predvodila islamski svijet i bila centar hilafeta koji je štitio sve islamske krajeve od neprijatelja, radila je na uspostavi Allahove vjere i sprovodbi Njegovog šerijata. Kao što je bila prvak u prošlosti, Turska je i danas prvak među muslimanima, a islamski ummet je jedno tijelo. Ovaj ummet očekuje mnogo od Turske i u sadašnjosti i u budućnosti.

Izbori su svjedočenje i izlazak na ove izbore je vjerska obaveza svakome muslimanu da na njima glasa onako kako smatra da je ispravno i da u tome leži dobrobit zemlje i naroda.

Pozivam muslimane u Turskoj da za predsjednika izaberu sadašnjeg premijera, čovjeka muslimana Redžeba Tajiba Erdoana, snažnog i pouzdanog, pažljivog i znavanog, iskrenog prema svojoj zemlji, svome narodu i svojoj vjeri, koji je potvrdio svojom sposobnošću, hrabrošću, inteligencijoj, ispravnošću stavova, iskrenošću, širinom horizonata, snagom svoje partije da je on iskren čovjek za koje nam je Uzvišeni Allah naredio da budemo uz njih: „O vjernici, bojte se Allaha i budite sa iskrenima.“

Šejh Karadavi još dodaje: „Erdoana smo opisali ovako, oslanjajući se na riječi Uzvišenog Allaha koji opisuje mudžahide kao ljude iskrenog imana, koji nemaju nimalo sumnje u srcima niti se kolebaju, koji se bore na Allahovom putu svim onim što posjeduju, svojim imetkom i svojim životom: „Pravi vjerinici su oni koji u Allaha i Poslanika Njegovog vjeruju, a zatim ne sumnjaju i koji se bore imecima svojim i životima svojim na Allahovome putu, oni su iskreni.“

U nastavku saopštenja stoji: „U svoje ime i u ime Svjetske unije islamske uleme potvrđujem da je premijer Redžeb Tajib Erdoan odgovarajući čovjek za ovu funkciju.“

U nastavku saopštenja, šejh Karadavi nabraja uspjehe i zasluge zbog kojih se odlučio da podrži premijera Erdoana na predstojećim izborima, naglasivši njegov snažan doprinos u vraćanju ugleda Turske, njen značajan ekonomski napredak kao i infra-strukturni razvoj koji zemlja svjedoči u posljednjih deset godina koliko je AKP na vlasti.

Šejh Karadavi, zatim, ističe njegov odnos prema revoluciji u Siriji, zatim, čvrstu podršku predsjedniku Muhammedu Mursiju i egipatskom narodu koji je stao u odbranu svojih legitimnih prava, kao i stav Turske i premijera Erdoana kada je u pitanju cionistička agresija na pojas Gazze.

IslamBosna.ba

Komentari

komentara