Dr. Karadavi: Unajmljenje sluge iz Irana ubijaju sirijski narod

Istaknuti islamski učenjak dr. Jusuf  El-Karadavi je nedavno pohvalio i ocijenio vrijednosnom veliku novčanu pomoć i potporu od strane Katra za rast i razvoj egipatske ekonomije, i opisao ju je sjajnom i veoma cijenjenom, te je naglasio da je to ta potporu koju priželjkujemo od arapskog svijeta.

Potom je predsjednik svjetske Unije islamskih učenjaka u svojoj hutbi 18. januara u mesdžidu Omer ibnu-l-Hattaba, radije Allahu ‘anhu, u Dohi, glavnom gradu Katra , ukazao negodujući i zgrožavajući se da: “postoje tamo negdje neke države (arapske) koje ne pomažu Arape, već pomažu tamo Francuze i neke Evropljane… Ulažu novac u oružje i rade šta hoće… I ti isti su poznati po sramotnim, beščasnim i ponižavajućim poprištima, mjestima i lokalima i govorićemo o njima jednog dana… I ja ću raskrinkati i otkriti njihove tajne i iznijet ću na vidjelo njihove zločine koje rade protiv Arapa i muslimana, ako Bog da!”

Povodom nastupanja dvogodisnjice od izbijanja egipatske revolucije 25. januara narednog petka,  dr. Jusuf  El-Karadavi negodovao je neprijateljski duh koji još uvijek vlada kod nekih članova egipatskog naroda, podsjećajući Egipćane na duh revolucije i duh bratstva koji su postojali na trgu Tahrir u Kairu tokom iste, kao što je također negodovao i neprijateljsko ponašanje  nekih prema islamistima.
Također, dr. Karadavi je nedavno potaknuo i na davanje podrške odvažnoj i hrabroj sirijskoj revoluciji i prizvao je skorašnju pobjedu, ako Allah bude htio. I kritikovao je Rusiju i Iran zbog pomoći koju pružaju sirijskom ubilačkom režimu.

Potom je skrenuo pažnju na to da kada priča o Iranu, ne podrazumijeva pod tim iranski narod, već da se to odnosi samo na unajmljene sluge koje učestvuju u ubijanju sirijskog naroda i da je to skupina koja ne prelazi više od 10 % iranskog naroda, te da je većina iranskog naroda također protiv njih.

I poručio je onima koji se smatraju ulemom u Siriji, a podržavaju ubilački režim: “OPAMETITE SE I DOĐITE SEBI, PROBUDITE SE IZ DUBOKIH SNOVA, SPOZNAJTE STVARNU SITUACIJU KOJA SE DEŠAVA OKO VAS, JER ALLAH, subhanehu we te’ala, NIKADA NE BI DOPUSTIO DA OVAJ ZULUM I NEPRAVDA OSTANU!!!”

Nakon ovoga, nastavio je dr. Karadavi svoju hutbu čija tema se uglavnom odnosila na vladare zalime, tj. nepravedne vladare, a o kojima govori plemeniti Kur’an, gdje je pri tome spomenuo kazivanje o Musau, aleyhis-selam, i faraonu.

Izvor: iumsonline.com
Za www.islam-iman.com – Preveo: Sulejman Čolaković

Komentari

komentara