Držanje vjerenice za ruku…

prsten_2Pitanje: Es-selamu alejkum. Da vas Allah nagradi za ono što činite i podari samo najbolje za vas. Zanima me kako islam objektivno gleda na držanje vjerenice za ruku odnosno ljubljenje u ruku iste, sa iskrenim nijetom za šerijatskim vjenčanjem? Uz to zanima me da li je i, ako jeste, koliki je to grijeh sa aspekta naše vjere?

Odgovor: We ‘alejkumu sselam. Prije svega da se zahvalim na dovama koje upućujete za nas, a Allaha molim da vam uzvrati na najbolji način, a sve nas da učini od istinskih sljedbenika islama.

A što se tiče pitanja, treba znati da su islamski propisi jasni i precizni, pa tako i po ovom pitanju, jer nema nikakve sumnje da sam nijet nije dovoljan da bi nam neko postao  „dozvoljen“ za ovakav vid kontakta. Ta stvar je opće poznata u islamu, a i nema dokaza koji bi to dokazao, niti je iko od islamskih učenjaka tako nešto dozvolio. Također, iz praktičnog života vidimo da se mnoge zaruke ne okončaju brakom, tako da je najbolje to ne raditi, a i ako je osoba to uradila treba da prestane i da se pokaje i traži „halala“ od druge strane.

Svakako da je grijeh činiti tako nešto, i jednoj i drugoj strani, a o kolikom se grijehu radi dovoljno govori hadis u kojem kaže Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem: “Da ti probodu glavu željeznim šilom, bolje ti je nego da dotakneš strankinju.”

Drugi je problem taj što mnogi hoće da islam prilagođavaju svojim prohtjevima, a naređeno nam je suprotno od toga, jer mi se trebamo prilagođavati (pokoriti) islamu, a ne islam nama prilagođavati, jer to onda nije islam, nego slijeđenje prohtjeva.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Senad Hodžić, prof.

Komentari

komentara