Dužnosti djevojke nakon zaruke

Selam alejkum!

Zahvalnost pripada ALLAHU dž.š. salavat na Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu porodicu i ashabe. Nažalost živimo u vremenu gdje se kod nas, u Bosni, ne radi po islamu i ako se brojimo kao muslimanska zemlja.

Pitanje: Kako bi djevojka trebala promjenuti svoje mišljenje, od onoga dana kada primi prsten i zaruči se? Koju dužnost prema novoj familji od tada preuzima? Mislim da se djevojka koja se zaruči, ne može i dalje ponašati prema momku i njegovoj porodici, kao kada nije bila zaručena. Ipak je jednom nogom ušla u novu familiju. Hvala na odgovoru.

selam alejkum

Odgovor: We ‘alejkumu sselam!

Što se tiče tvoje konstatacije da se u Bosni ne radi po islamu, donekle je i tačna, ali mi se trebamo truditi da malo više tražimo i vidimo pozitivne primjere praktikovanja islama, a svakako da i sami budemo pozitivnim primjerom.

Činjenica je da djevojka, nakon što se zaruči, jednim dijelom ušla u novu familiju, ali ona još uvijek nije dio iste. Ono što se od propisa veže za ovu stvar jeste da se vjeridba ne obznanjuje i da se drži u tajnosti. Pod ovim se ne podrazumijeva da se vjeridba skriva od svojih roditelja, nego da se ne razglašava kao što je to slučaj sa vjenčanjem. Jer iz svake vjeridbe ne biva brak, a to je potvrđeno i hadisom Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, dok se svadba i vjenčanje razglašava.

Također, zaručenu djevojku ne može drugi zaručiti u isto vrijeme, nego samo ako prvi prosac odustane.

Mislim da bi veću pažnju, prilikom zaruke, djevojka trebala obratiti svojim roditeljima, konkretno da ta zaruka ne bude mimo njihovog znanja, mada i prosac treba da uradi isto sa svojim roditeljima, jer ne znamo zbog kojeg nam propusta Allah može dati iskušenja u bračnom životu.

Ono što treba da shvatimo jeste da se žena udaje za svoga muža, a ne za njegovu porodicu, pošto je jedan od ružnih običaja u našem narodu taj što se često ta „mlada“ stavlja na nivo sluškinje, koja je dužna da „hizmeti“ ukućanima, a što je rezultat slijeđenja običaja i navika koji nemaju svoju osnovu u islamu.

Naravno da uz svog muža treba da je na pomoći njegovim roditeljima, ukoliko je to potrebno, ali njena obaveze se vežu, prije svega, za njenog muža i na to treba da obrati pažnju, a i muž isto tako, jer njegovi roditelji su njegova obaveza, ali treba da pazi da tu obavezu ne prebacuje na svoju suprugu.

Senad Hodžić, prof.

Komentari

komentara