Dvije žene razgovaraju o svojim iskustvima u braku

ZENADvije žene razgovaraju o svojim iskustvima u braku, razgovaraju o tome kako se bračni život pokazao drugačijim nego što su to one u mladosti smatrale.Tada, muž se pridružuje razgovoru I predstavlja glas druge strane.Hajde da pogledamo ovu interesantnu debatu!

Dalia: Većina nas, žena doživi šok nakon vjenčanja zbog svojih velikih očekivanja, koje se ispostave kao iluzija kada se suoče sa stvarnošću braka.Da li se vi slažete?

Sarah: Pa, ja se slažem s tobom. Nažalost ovo se dešava većini novo-vjenčanih parova, koji se probude u šokantnoj stvarnosti braka, koji je potpuno drugačiji od zamišljanja.Sve brak zamišljaju kao zajednicu u kojoj se samo izgovaraju lijepe I umiljate riječi, I zajednice u kojoj nema nikakvih prepreka ni zabrana,odgovornosti, a to je u stvari problem.

Muhammad: Sve to zavisi od tvog partnera… Možda ono što uzrokuje problem za neke žene jeste njihova nemogućnost da jasno kažu svoja očekivanja u ranom period braka I da isprave ponašanje svojih muževa na bolje itd. Prva godina braka je kaže se, najbitnija jer je to process otkrivanja za oboje. Osjećam da svaki par može ovo iskustvo okrenuti u uspješno razumjevajući drugu strancu I raditi na tome šta im se svđa a šta im se ne sviđa.Ne živimo u savršenom svijetu zato ne očekujte savršenosti; bolje prihvatite svoje partnere sa svim njihovim vrlinama I Manama, pa će I on prihvatiti vaše.

Dalia:Mislim da je jedan od najvažnijih razloga koji vodi šokantnim otkrićima u braku je taj da mnogi parovi svoje vrijeme zaruka provedu u iskazivanju emocija, ili u tome kako da se približe jedno drugome, ali ne daju dovoljno vremena jedno drugome da rasprave o svojoj budućnosti I o generalnim pravilima I principima.Ne sjećam se da sam ja sa svojim mužem prije braka diskutovala kako ćemo usaglasiti naše nesuglasice, ili koje su to restrikcije I zabrane I jednom I drugom. Naravno, ovo je bila prva stvar koju smo diskutovali kada smo se vjenčali.

Sarah:Iskreno govoreći, ja sam bila jedna od tih. Sve čime sam punila glavu u toku svojih zaruka je bilo zadovoljstvo da sam napokon pronašla svoju drugu polovinu. Cijeli taj period sam provela imajući romantične snove o svom muškarcu, bez da sam razmišljala o problemima u braku, također bila sam jako zauzeta pripremajući novi dom. Tokom naših zaruka, prošli smo kroz neke probleme,što nam je dalo jasno do znanja da je diskusija najbolje rješenje naših problema.

Muhammad: Idealno bi bilo, da tokom zaruka, par raspravi o svemu u životu, na taj način neće biti neugodnih iznenađenja.Nakon svega, period zaruka pruža nam šansu da znamo I upoznamo drugu osobu bolje I da vidimo da li tu zaista postoji jaka povezanost; ako ne bolje je to tada završiti, prije nego bude kasno.

Generalno, žene gledaju na muškarce I određuju ih prema tome jesu li romantični ili ne, s toga muškarci sebe vise pokazuju psihički, te u braku se oni opuste, I misle, što da govore ženama da ih vole, pa valjda to znaju, ili ako ne znaju to treba same da otkriju.
Eventualno, zvono će da zazvoni I neki muškarci mogu reagovati, ali ne očekujte da će odmah to da pokažu; njihov čip za romantiku je pretežno “pokvaren”

Dalia: Moja prijateljica, kaže da je bila u šoku kada ju je muž pitao da djele finansije, jer I ona radi, te je on mislio da je tako fer, jer nije uredu da on sve plaća I da bude odgovoran za sve, dok ona ima svoje novce.

Sarah: I kako je ona reagovala?

Dalia: Zapravo, bila je šokirana time što je čula… To nije bio dio raprava koje su vodili prije braka I ona je vjerovala da je muž u potpunosti odgovoran za financije I svakodnevne troškove.Zapravo ona je to uzela za ozbiljno.
Ona je rekla u šta ona vjeruje I šta smatra ispravnim, a on u to nije bio uvjeren. Onda, ona je prihvatila mužev zahtjev, ali zauzvrat on je njoj morao pomagati u održavanju kuće, tako su imali smjene u kuhanju,čišćenju itd.

Sarah: Smiješno, ali jako zabavno  .

Dalia: Oh da?, e on nije to prihvatio jer je bio uvjeren da su životni troškovi njegova a kućni poslovi njena briga.

Sarah:U potpunosti se slažem s tvojom prijateljicom, muž je taj koji je odgovoran za troškove, a žena mu volonterski može pomoći s troškovima,ako njegova primanja nisu dovoljna za fin život. Bar tako I islamsko učenje govori. Mnogo priče o poligamiji manje o tim bitnim stvarima, kao što je o tome ko uzdržava porodicu.

Muhammad: U Islamu, dužnost muškarca je da izdržava svoju porodicu. Kada žena dijeli svoje finansije njena nagrada je veća, jer ona ide iznad normi, nudeći svoj novac, za koji ima potpuno pravo da zadrži za sebe.Takva žena , takvog karaktera, svaki put ima dobro djelo kada se njen novac koristi u izdržavanju domaćinstva. Na isti način je Poslanik s.a.v.s to objasnio mužu koji ima dobra djela kada uzdržava svoju porodicu.

Ovdje, ako to žena radi,smatra se da ona radi mužev posao radi, suosjećanja I milosti.
Također trebamo imati na umu da ako to žena radi, ona ne bi nikada trebala da to prigovara mužu, jer bi se on u tim slučajevima osjećao poniženo.Na suprotnoj strain, kada muž pomaže svojoj ženi u kućnim poslovima, I on će imati nagradu čineći to jer to nije njeggova dužnost .Poslanik s.a.v.s je uobičavao pomagati svojim ženama tokom kućnih poslova, I također je podsticao I svoje sljedbenike da čine isto.

Međutim neki muškarci to vide kao ponižavajuće za njih, jer takva vrsta posla ne donosi novac u dom. Pa ako je bilo korisno za Poslanika s.a.v.s, korisno je za sve muškarce. Dalia:Ah, da to je problem; Slažem se s tobom da nekada oni se samo sjećaju svojih prava a ne I svojih obaveza.
Druga stvar, koja me čini bijesnom jeste da oni uvijek sebi daju pravo da gledaju druge žene, ne skrivajući to od svojih žena, a nekada pitaju svoje žene da imitiraju t žene u stilu I ponašanju.

Sarah: Nešto se odnosi I na mene. I ja postanem bijesna kada vidim da  neki muževi “odlijepe” za nekim ženama, a sve se to opet odvija pred očima njegove žene.Zaista me provocira, kad vidim koliko muškarci ne vode računa o osjećanjima svojih žena. Dalia:Kada moj muž kaže, npr. Sviđa mi se frizura te žene, ja kažem I meni se sviđa onaj muškarac, znam da je to haram, I da trebamo spustiit poglede ali time, samo želim da mu pokažem neke stvari, I to ne znači da se meni stvarno sviđa neki muškarac.

Muhammad: Muškarac nikada ne bi trebao da iskažuje svoju zadivljenost drugom ženom , posebno ako je to pred njegovom suprugom. Ako želi da njegova žena ima specifični stil ili specifičnu frizuru može joj reći da ljepše izgleda s takvom frizurom ili slično. Muškarci ne shvataju koliko žena može biti ljubomorna, te bi svaki takvi razgovori trebalo da se izbjegavaju. Muškarac ne bi trebalo ni u šali da kaže da će uzeti drugu ženu, većina žena to neće uopće prihvatiti I imat ćete samo suprotan efekat.
Muškarac povremeno treba da kaže svojoj ženi kako lijepo izgleda, a ona njemu kako je zgodna. Ovako ćete jačati svoj brak I vezu.

Sarah:  Bravo za to, znaš, osjećam da većina reakcija žena dolazi kao reakcija na postupke muškaraca.Kada su oni dobri I fini, mi damo sve od sebe da ih tretiramo fino, a kada oni nisu mi se osjećamo depresivno I razočarano I činimo akcije koje ih provociraju.
Činimo naše muževe sretnima. Mislim da se Allahu tako pokoravamo.

Dalia: Naravno, draga to je zlatno pravilo. Sjećam se da je moja majka I moja svekrca su ovo naglašavale vise puta u svojim savjetima.Moja svekrva, je također uobičavala da mi kaže da kada dobijemo djecu, naše nesuglasice će biti manje I tada će moj muž morati biti smiren. Ona je smatrala da djeca čine par srećnijim I stabilnijim. Međutim, ponekad mislim da to baš I nije tačno.

Sarah: Ne nužno, slažem se da djeca mogu unijeti mir I ravnotežu u život, ali isto tako otvaraju prostor za dodatne nesulglasice..

Dalia: Ponekad djeca budu spona između muža I žene. To se posebno dešava, ako svaki roditelj ima svoja uvjerenja I metode u odgoju. U takvim slučajevima, konflikt je uvijek na vidiku, a djeca su nažalost uvijek dio toga.
Sarah:Totalno se slazem, ali dijalog pomaže u rješavanju svih problema I mislim da je to najbitnija stvar koju svi supružnici treba da rade. Svaki bračni problem može biti rješen, tako da je jedan problem može ostati problem samo ako se o njemu ne diskutuje I ne raspravi.

Muhammad:Kada se pojavi nesuglasica oko određene stvari, veoma je bitno da par sjedne I porazgovara o tome jer se nesuglasice odmah moraju  ispraviti dok su svjeze, kako bi se održala harmonija u domu. Diskusije I svađe treba da se izbjegavaju pred djecom.
U mmnogim slučajevima, neslaganja dolaze od nesuglasica I ne razumjevanja. Kako bi se to riješilo treba biti razuman I subjektivan te izbjegavati svađe.

Izvor: onislam.net
Za www.islam-iman.com – Prevela: Emina Suljević

Komentari

komentara