Džinni ili hrana ga pokušavaju ugušiti u snu

Pitanje: Selam alejkum! Poštovani profesore, ja imam u godini par puta da me probudi gušenje. Osjetim da u grlu imam kao kiselinu i onda puno kašljem. Bojim se zaspati kad se to desi. Da li me to džinni hoće ugušiti? Allah te nagradio!

sihrmagijaOdgovor: Ve alejkumu-s-selam! Mislim da se prije radi o GERB-u, tj. gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, nego džinima. GERB se opisuje kao vraćanje kiseline iz želuca u jednjak. Većina pacijenata koja imaju GERB obično imaju povećanje žgaravice ili kašalja, gušenja u snu ili gušenje pri pokušaju da zaspu. Kada se kiselina vrati do grla i grkljana, onda će spavača probuditi kašalj i gušenje, a ako se kiselina vrati samo do jednjaka tada je obično simptom žgaravice.

Tako da su kod tebe primijećeni prvi simptomi. Zašto se oboli od ovoga još nije poznato, ali faktori koji mogu doprinijeti da se dobije mogu biti: godine, alkohol, prevelika tjelesna težina, trudnoća i cigarete.
Također, određene namirnice mogu biti povezane sa GERB-om: agrumi, tj. voće poput limuna i narandže, čokolade, pića s kofeinom, masna i pržena hrana, češnjak i luk, aroma od mente, začinjena hrana, hrana na bazi paradajza, kao što su sos za špagete, čili i pizza.

Ako nemate ovu bolest, onda ste najvjerovatnije jeli neke od ovih namirnica prije spavanja. Svakako vam savjetujem da se konsaltujete sa vašim doktorom. A Allah zna najbolje!

Odgovorio: Abdullah Mujić, prof.

Komentari

komentara