El-Arifi razotkriva akidu El-Džeferija i kritizira njegovu posjetu mesdžidu El-Aksa

Preveo: Nezir J.
www.islam-iman.com – Član Opće komisije pri Međunarodnoj uniji muslimanskih učenjaka šejh Muhamed el-Arifi kritizira posjetu koju je, pod zaštitom cionističke okupacije, upriličio jemenski sufija Alij el-Džefri blagoslovljenom mesdžidu El-Aksa. Kritikom razotkriva stranu akide (uvjerenja) El-Džeferija koja je u suprotnosti s ubjeđenjem Ehlu sunneta vel-džemata (sljedbenici Suneta).

Šejh El-Arifi je na svojoj stranici „Komunikacija s zajednicom“ – „Tviter“, kazao:
Prije sedam godina dr. Hasan el-Husejni je pojasnio akidu Alija el-Džeferija. Poput njegovih riječi: „Evlije (Bogu bliske osobe) poznaju gajb (nevidljivo). Potaru stomak žene i ona trudna ostane.“ Pozvao sam El-Džeferija kod mene, u kuću… Posjetio me, i nikog drugog nisam zvao. Razgovarao sam s njim indirektno, a on je pokazivao netoleranciju s drugačijim mišljenjem od njegovog…

Dodaje:
Poslije godinu dana gostovao sam na predavanju „Da’ basmeteke“ (ostavi otisak tvojega prsta) o jednoći Boga, što ga je uznemirilo. Tema je bila „obilazak (tavaf) oko kaburova, doticanje kaburova, dozivanje onih koji su u njima…“, gdje sam navodio primjere. Tokom predavanja El-Džeferi je tražio da se emitovanje prekine. Nisu se na to obazirali. Zatim je nazvao, izrazito ljutit. Smirio sam ga i tražio da se susretnemo. Kazao je: „Zabranjen mi je ulazak u Saudiju, Egipat i Katar. Potom se upustio u govor braneći one koji grade svetišta i koji za svoje potrebe dozivaju mrtve, mimo Allaha.

Šejh El-Arifi nastavlja:
El-Džeferi je prouzrokovao veliku halabuku nastojeći se osvetiti za one koji obožavaju kaburove i tavafe oko njih. Nastojao je obustaviti moj program na kanalu Ikre’ tražeći za to veze kod nekih ministara i drugih ličnosti. Međutim, nisu pridavali pažnju njegovim zahtjevima.
Svoje priče je zaključio riječima kako „Danas između mene i El-Džeferija ne postoji nikakvo neprijateljstvo. Naprotiv, želim mu dobro i molim se za njega a da on to i ne zna…“ Međutim, ograđuje se i prigovara El-Džeferiju zbog njegove posjete Kudsu uz izraelsku vizu, ljubazan prijem njemu i radost od strane jevreja…, te zbog njegova zanemarivanja zabrane učenjaka…“ Posebno naglašava da je naša posjeta Kudsu dok je pod vlašću Izraela poniženje, privikavanje i poticanje vjerskoga turizma kod njih. A učenjaci Palestine najbolje znaju svoje stvarno stanje i ovo je i njihov stav o El-Džeferiju.

Dr. Jusuf el-Kardavi, predsjednik Međunarodne unije islamskih učenjaka, je jednom prilikom izdao fetvu u kojoj zabranjuje posjetu Kudsu osim Palestincima, jer se time daje legitimitet onome ko je zaposjeo zemlju muslimana i što se mora sarađivati s ambasadom neprijatelja da bi se od njega dobila viza. U tom pogledu Kardavi kaže i potvrđuje fetvu koju je ranije izdao: „Pravo Palestinaca je da ulaze u Kuds kako žele. Međutim, kada je riječ o ostalima, mimo njih, zabranjeno je da u njega ulaze. Zabrana posjete je kako se ne bi dao legitimitet okupatoru.“
Posjeta islamskoga daije, cijenjenog Jemenca Alija el-Džeferija, mesdžidu El-Aksa je uzrokovala veliku raspravu religijske i političke pozadine jer je i Islamski pokret u Palestini osudio ovaj postupak.

Salih Lutfi, glasnogovornik Islamskoga pokreta je rekao: „Osuđujemo posjetu Alija el-Džeferija mesdžidu El-Aksa. Od predvodnika učenjaka diljem arapskog i islamskog svijeta, ne obazirući se na to kojoj školi (pravcu) pripadaju, smo očekivali da zajedno – u jedan saff – stanu naspram okupacijskog sistema koji svakodnevno preko svojih vojnih oružanih snaga oskrnavljuju blagoslovljene prostore mesdžida El-Aksa.“
Lutfi dodaje: „Od tih učenjaka i daija smo očekivali da klanjaju u slobodnom mesdžidu El-Aksa, a ne u mesdžidu El-Aksa koji je pod izraelskom okupacijom. I još uvijek se nadamo od islamskih učenjaka da učine plemenito djelo kao što je učinio kadija Muhjuddin ez-Zeki el-Kureši koji je odbio da hutbu drži na džumi i da klanja u Aksau izuzev da je oslobođen od križarske okupacije.

Za www.islam-iman.com s arapskog: Nezir J.
Izvor: iumsonline.com/ar/
www.islam-iman.com

Komentari

komentara