El-Karadawi: Pripadnici vojnog režima su nosioci ideje svrgnutog režima

Prevod: Senad Hodžić,prof.

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Jusuf el-Karadavi tvrdi da veliki broj pripadnika Vojnog vjeća, koje je preuzelo upravu nad Egiptom nakon svrgavanja predsjednika Mubaraka, još uvijek slijedi ideje starog režima.

U svom govoru na hutbi u glavnom gradu Katara, Dohi, El-Karadavi je rekao da je upravo Vojno vijeće dozvolilo sljedbenicima i pripadnicima svrgnutog režima, na čelu sa Amrom Sulejmanom i Ahmedom Šekikom, da se kandiduju na predsjedničkim izborima, nakon što je odbijen zahtjev da se predvodnicima svrgnutog režima zabrani političko djelovanje.

Također je pojasnio da su mnogi od njih nastojali ugušiti revoluciju u Egiptu, borili su se protiv usatanika i stali nasuprot njih ubijajući sinove revolucije, a sada se kandiduju za predsjedništvo države, a takvo nešto nikako nismo očekivali. Doktor El-Karadavi je pohvalio Narodno vjeće koje je u četvrtak izdalo proglas o novom zakonu koji zabranjuje pripadnicima bivšeg režima kandidovanje na važnije i vodeće pozicije u narenih deset godina, a tom prilikom je rekao: «Smatram da je ovo zadnja riječ i istinska pravda, što je trebalo uraditi i prije ovoga».

Upozorio je i na mogućnost namještanja izbora u korist spomenutih ljudi, govoreći da je u ovakvim okolnostima sve moguće i «dozvoljeno», a mi ne želimo da se ta zemlja nađe u takvoj situaciji. Također je kazao da, ukoliko izbori proteknu u redu i bez namještanja, takvi neće dobiti ni 5% od glasova birača.

Izvor: iumsonline.com/ar/
Prevod: Senad Hodžić,prof.
www.islam-iman.com

Komentari

komentara