Emirati proglasili Svjetsku uniju islamskih učenjaka terorističkom organizacijom

U subotu navečer Emirati su izdali listu organizacija koje su u ovoj zemlji proglašene terorističkim. Na ovoj listi nalazi se 83 organizacije koje rade i djeluju u Emiratima, Arapskom zaljevu ili ostalim arapskim zemljama.

svjetskaunijaOva lista ne obuhvata samo džihadske organizacije koje su u većini zemalja već proglašene terorističkim, već je dijapazon njihovog djelovanja širok. Obuhvata brojne humanitarne, obrazovne i kulturne organizacije, a među njima je možda, najveće čuđenje izazvala Svjetska unija islamske uleme, sa sjedištem u Dohi, čiji predsjednik je dr. Jusuf el-Karadavi. Suština ovakvog stava Emirata leži u tome što je Unija od samog početka bila podrška svim revolucijama koje su bile u arapskom svijetu i što se žestoko protivi vojnom udaru u Egiptu, među čijim finansijerima značajno mjesto zauzimaju Emirati. Treba napomenuti da su članovi Unije brojni islamski učenjaci današnjice, među kojima su najistaknutiji šejh dr. Jusuf el-Karadavi, Ali Karadagi, šejh Selman el-Avda, šejh Muhammed Arifi, šejh Muhammed Ali es-Salabi, šejh Sallah Sultan, šejh Muhammed ed-Dedew i mnogi drugi.

U svom zvaničnim saopćenju, Svjetska unija islamske uleme je izrazila svoje čuđenje zbog ovakvog postupka Emirata, odbacivši takvu odluku koju je uprava ove zaljevske zemlje donijela. U saopćenju se još navodi: “Svjetska unija islamske uleme je primila vijest o stavljanju ove organizacije na listu terorističkih organizacija, među kojima su i brojne druge humanitarne organizacije koje su poznate po svojoj humanosti i umjerenosti, dok se u isto vrijeme zaobilaze one organizacije koje svjesno učestvuju u terorističkim aktivnostima.

Pored osude i odbacivanja ovakve odluke, Svjetska unija je istakla da je u proteklih deset godina, koliko postoji, svo vrijeme radila na promoviranju umjerenosti i srednjeg puta, suportostavljajući se svim oblicima ekstremizma, pretjerivanja i terorizma u svim aspektima, i idejnom i odgojnom.

Također, Unija ističe da je svima poznato da je ova organizacija nezavisna organizacija islamske uleme, koja djeluje u skladu sa zakonima država u kojima ima svoja sjedišta i u kojima ima svoje aktivnosti.

Unija je, također, zatražila, od Ujedinjenih Arapskih Emirata da preispitaju i povuku svoju odluku, ističući da će koristiti sva zakonom raspoloživa sredstva da zaštiti svoje institucije i svoje članove od ovakvih neosnovanih odluka.

Saopćenje je potpisao šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije.

islamdanas.net

Komentari

komentara