Erdogan: ” Esed je terorista koji provodi državni teror”

U okviru zvanične posjete Tunisu, Erdogana je danas primio tunižanski kolega Beji Caid Essebsi, a na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazili su obostranu odlučnost za unapređenje bilateralnih odnosa i znatno povećanje trgovinske razmjene.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad terorist koji provodi državni teror.

U okviru zvanične posjete Tunisu, Erdogana se danas sastao sa tunižanskim kolegom Beji Caid Essebsi, a na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazili su obostranu odlučnost za unapređenje bilateralnih odnosa i znatno povećanje trgovinske razmjene.

Zahvalivši se rukovodstvu i narodu Tunisa na podršci koju su Turskoj dali tokom prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara u kojem su teroristi FETO-a ubili najmanje 250 osoba, Erdogan je pozvao turske privrednike da investiraju u tu sjevernoafričku zemlju.

Predsjednik Tunisa Essebsi kazao je da je Erdoganova posjeta veoma važna za jačanje bilateralnih odnosa i zajedničkog nastupa na međunarodnoj sceni.

Essebsi je kazao da su danas potpisana četiri bilateralna sporazuma o saradnji u oblastima odbrane, finansija i očuvanja okoliša.

Lideri Turske i Tunisa danas su razgovarali i o aktuelnim regionalnim i globalnim temama s naglaskom na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u Siriji, Erdogan je kazao da je sjever te zemlje predat teroristima i da aktivnosti snaga međunarodne koalicije, Rusije i Turske u toj regiji jasno pokazuju da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne može donijeti stabilnost i mir.

“Apsolutno je nemoguće put u Siriji nastaviti s Assadom. Zašto? Pa, zato što je nemoguće budućnost graditi s predsjednikom Sirije koji je ubio blizu miliona svojih sunarodnjaka. Želi li sirijski narod vidjeti takvog čovjeka na čelu države? Otvoreno i jasno kažem, Assad je ustvari terorist koji provodi državni teror”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je također kazao da Turska i Tunis dijele zajedničke stavove o svim međunarodnim temama i uporedio to sa sličnošću nacionalnih zastava te dvije zemlje.

Dodao je da Turska i Tunis dijele čvrst stav o Jerusalemu kao crvenoj liniji i neprihvatanju bilo kakvog koraka koji ugrožava historijski status tog svetog grada.

“Zajedno ćemo svi nastaviti raditi na tome da cijeli svijet prizna Palestinu kao nezavisnu državu. Tu je veoma važan stav članica Evropske unije”, poručio je Erdogan.

Ističući kako je Turska već priznaje Istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine i kako iza toga stoji islamski svijet, Erdogan je kazao da trenutno u konzulatu Turske u Jerusalemu radi ambasador, ali da se zbog izraelske okupacije tog grada ne mogu otvoriti i zvanične ambasade.

Erdogan je također kritizirao aktuelnu strukturu Ujedinjenih nacija i poručio da je strukturalna reforma te organizacije nužna, a posebno kada je riječ o Vijeću sigurnosti.

Posjeta Tunisu posljednja je stanica Erdoganove afričke turneje u okviru koje je ranije posjetio Sudan i Čad, a do kraja službenog dijela posjete sastat će se i s tunižanskim premijerom Youssefom Chahedom te prisustvovati privrednom forumu koji će okupiti biznismene iz Turske i Tunisa.

TRT

 

Komentari

komentara