Erdogan: Islamski svijet trenutno u raspadanju

“Potrebno je preduzeti hitne korake kako bi se osujetili pokušaji dezintegracije, kazao je turski predsjednik.

erdogan_aa_mainTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izrazio je zabrinutost zbog sukoba u muslimanskim zemljama, upozoravajući na opasnost od “raspada” islamskog svijeta.

“Islamski svijet je trenutno u raspadanju”, rekao je Erdogan novinarima u povratku iz Irana, gdje se zajedno s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem založio za obustavu rata u Jemenu.

“Potrebno je preduzeti hitne korake kako bi se osujetili pokušaji dezintegracije”, kazao je turski predsjednik.

Erdogan, na vlasti u Turskoj od 2003. godine, pozvao je međunarodne islamske organizacije da hitno reagiraju i obustave sve sukobe u muslimanskim zemljama.

“Možete zastupati učenje drugačijeg vjerskog pravca, ali ako ga namećete drugima, onda uništavate ummet (muslimansku zajednicu)”, ocijenio je Erdogan.

On je kazao da međunarodne organizacije poput Organizacije za islamsku saradnju (OIC), trebaju pokazati da su iskrene u namjeri da zaustave nasilje u žarištima kao što su Irak, Egipat, Libija, Sirija i Jemen.

Diplomatsko rješenje

Erdogan je istakao da će se zalagati za ostvarenje tog cilja i dodao da planira posjetiti azijske muslimanske zemlje poput Indonezije i Malezije, te da će još jednom posjetiti Saudijsku Arabiju.

Rekao je da su sve regionalne krize, uključujući i onu u Jemenu, bile na dnevnom redu razgovora sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i vrhovnim vođom Alijem Khameneijem.

“Grupe u Jemenu se trebaju sastati i raditi na mogućem rješenju. Saudijska Arabija, Iran i Turska trebaju dati svoj doprinos kako bi se postiglo diplomatsko rješenje”, istakao je on.

Erdogan je prošle sedmice žestoko kritizirao iranske šiitske vlasti zbog njihovog utjecaja u Jemenu, gdje su šiitski pobunjenici zauzeli velike dijelove teritorije i zbog čega je pokrenuta zračna intervencija arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Izvor: Agencije

Komentari

komentara