Erdogan razgovarao sa emirom Katara i saudijskim kraljem

Izvori iz turskog predsjedništva saopćili su da je turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan razgovarao sa liderima Katara, Kuvajta, Saudijske Arabije i Rusije o diplomatskim problemima koji su se javili na relaciji nekih arapskih zemalja u odnosu na Katar.

Prema izjavama izvora, postoji saglasnost svih u razgovoru da treba raditi na smirivanju situacije i nastaviti sa diplomatskim aktivnostima na prevazilaženju problema.

Katarska novinska agencija saopćila je da je emir Katara u telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom razgovarao o aktuelnoj političkoj i diplomatskoj situaciji u Zaljevu i o pitanjima od obostranog interesa. U saopćenju je istaknuto da Turska “pruža punu solidarnost Kataru u vrijeme diplomatske krize s nekim zaljevskim zemljama.”

Erdoan je izrazio spremnost svoje zemlje da uloži maksimalan trud i zalaganje u rješavanju situacije i prevazilaženju razlika.

Saudijska novinska agencija SPA saopćila je da je saudijski kralj Selman u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom razgovarao “o bilateralnim odnosima dvije zemlje. ali i o trenutnoj političkoj situaciji u regionu.”

Turski predsjednik obavio je razgovore i sa emirom Kuvajta, koji, također, pokušava posredovati u rješavanju diplomatske krize u Zaljevu, i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

IslamBosba.ba

 

Komentari

komentara