Erdogan: Turska će zatvoriti zračni prostor i granicu s Irakom

Turski predsjednik najavio je ovu mjeru kao odgovor na kurdski referendum održan na sjeveru Iraka.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će Turska uskoro zatvoriti svoju granicu i zračni prostor prema sjevernom Iraku kao odgovor na kurdski referendum o nezavisnosti održan prošle sedmice.

Erdogan, koji je u Teheranu razgovarao s iranskim čelnicima, također je rekao da će Turska zajednički s Iranom i središnjom iračkom vladom u Bagdadu odlučiti gdje presjeći izvoz nafte iz kurdskog sjevernog Iraka.

Kurdi na sjeveru Iraka su se prije deset dana u velikoj većini izjasnili za nezavisnost što je uzbunilo Bagdad, iračke susjede i zapadne sile koji se boje da bi ishod glasovanja mogao izazvati nove sukobe na Bliskom istoku.

Turska je pooštrila nadzor na svojem glavnom graničnom prijelazu prema Iraku odmah nakon glasanja i obustavila letove za sjever Iraka. Također je održala zajedničke vojne vježbe s iračkim vojnicima na granici.

Blokada kurdskog naftovoda

Ankara, međutim, još nije izvršila prijetnje da će uvesti šire sankcije za kurdsku regiju ili presjeći kurdski izvoz stotina hiljada barela nafte dnevno preko njenog teritorija prema svjetskim tržištima.

“Letovi za sjeverni Irak već su obustavljeni, a uskoro će se zatvoriti zračni prostor i granice”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

On je rekao da je odluka o održavanju referenduma  pokazala “potpunu nezahvalnost” kurdskih regionalnih vlasti na sjeveru Iraka nakon godina bliskih trgovinskih i političkih veza s Turskom.

Ranije je Erdogan turskim medijima po povratku iz Irana rekao da će Ankara, Teheran i Bagdad zajednički odlučiti  hoće li blokirati kurdski naftovod koji služi za izvoz i dodao da je vrijeme da kurdske vlasti ustuknu.

“Čelništvo sjevera Iraka opijeno je rezultatima referenduma i nije svjesno što čini ili kakve korake poduzima”, rekao je.

Rusi grade naftovod

Erdogan je također kritizirao uključivanje naftom bogatog grada Kirkuka u referendum rekavši da Kurdi tamo nemaju nikakav legitimitet i da su “osvajači” u toj regiji.

Prošlog je mjeseca ruska kompanija Rosneft sklopila sporazum o naftovodu u iračkoj autonomnoj regiji Kurdistanu koji bi je trebao učiniti glavnim izvoznikom nafte i plina prema Turskoj i Evropi. Cjevovod bi trebao biti izgrađen 2019. a izvoz bi trebao početi 2020.

U srijedu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da nije u ničijem interesu prekinuti opskrbu naftom iz iračkog Kurdistana.

Erdogan je, međutim, odbacio te zabrinutosti rekavši da će konačnu odluku donijeti Turska, Iran i Irak.

Kurdi su četvrta po veličini etnička skupina regije, raspršena po Iranu, Turskoj, Siriji i Iraku. Sve te zemlje protive se bilo kakvim potezima u smjeru stvaranja kurdske države, no Kurdi su izgradili snažne međunarodne veze.

Izvor: Agencije

Komentari

komentara