Faktori koji su doveli do pojave terorizma, nasilja i zastranjenosti – I dio

Vraćanje muslimanskog tkiva na pravi put koji su kročile najbolje generacije po pitanju ubjeđenja, rezonovanja, morala i ponašanja, ne smije se shvatiti kao samo nešto lijepo i pohvalno, nego je to daleko iznad, tj. ne samo što je lijepo i pohvalno, nego je i stroga dužnost svakog onog ko ima mogućnost dati svoj doprinos u ovom području. U ovom vremenu je mnogo ideja koje vladaju planetom, i uglavnom su to štetne ideje po cjelokupni ljudski rod, pa je iz tog razloga svakom muslimanu potrebno da ima svjetiljku koja će mu osvjetljavati tmine savremenih ideologija i pokreta, i koja će ga voditi ka pravom putu, putu ehlis-sunneta vel-džemata. Ova svjetiljka mora imati svoj izvor energije, pa nas je Uzvišeni počastio energijom za koju ne trebaju neki akumulatori i kablovi, nego je dovoljno samo da je spoznamo i po njoj radimo, a ona se nalazi u dvije riječi: Kur’an i sunnet, tj. Kur’an je Allahov govor i glavni izvor naše vjere, a zatim sunnet Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji je došao kao tumač Kur’ana i praktični primjer kako bi trebalo razumjevati kur’anske poruke i naredbe.

Otkrivanje korijena zastranjenosti, nasilja i terorizma, te spoznaja faktora koji su doveli do tih devijacija je naša tema i obaveza. Ovo je danas jedna od najbitnijih i najpotrebnijih tema za svakog muslimana. Razlog potrebe za temom je stvarno stanje muslimskog tijela koje se susreće sa civilizacijskim problemima i izazovima vremena te borbom za goli opstanak, ali, ni to ne bi bio tako velik problem da su muslimani složni i na jednom pravcu. Muslimani su se razjedinili i udaljili od pravog puta te svako vuče na svoju stranu, često odbacujući druge muslimane, a u zadnje vrijeme i ubijajući ih pod isprikom da nisu vjernici ili da su podanici zapadnih vlada, a kaže Uzvišeni: «I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste se grijeha klonili.» Suretul-En’am, 153.

Najveće iskušenje našeg ummeta u ovom vremenu je smutnja i slijeđenje strasti koji su doveli do formiranja mnogobrojnih grupacija koje po svaku cijenu žele nametnuti drugima svoje viđenje svijeta! Mnogi su se zadržali samo na riječima, ali, nažalost, ima i onih koji su sebi umislili da će islam propasti bez njih i da oni moraju biti nosioci džihada, a u osnovi, samo rade ono što odgovara njihovim mentorima na Zapadu a da to oni nisu ni svjesni niti to primjete! Zbog toga moramo dati sve od sebe da pronađemo korijene ove smutnje i sasiječemo je u samom startu, jer kad drvo poraste, teško ga je posjeći, a ako ga i posiječeš, jak korijen opet bukne i opet imaš problem s korovom i divljinom.
Terorizam, nasilje i zastranjenost se nisu pojavili tek tako, niotkud, nego imaju svoje razloge i faktore. Poznavanje tih razloga je vrlo bitan cilj, a to iz činjenice što spoznaja razloga ujedno određuje i vrstu lijeka i način liječenja, jer, nema liječenja bez detaljnog pregleda.
Razlozi nastanka ove ideje, ideje da se svijet može urediti nasiljem i terorizmom, su mnogobrojni i različiti. Nekada im je razlog ideološke prirode, nekada psihološke, političke, socijalne, a nekada ekonomske i odgojne prirode.
Objektivnim posmatranjem možemo garantovati da su ovi razlozi povezani i isprepleteni, i to je razlog što se ne smijemo zadržati na samo jednom razlogu, nego fenomenu terorizma moramo prići sa svih njegovih strana i oblasti.
Islam danas prolazi kroz težak period gdje dušmani pokušavaju ugasiti njegov nur (svjetlost) rukama muslimana, i to je ono najžalosnije! Nije nam čudno kada nas napadaju nevjernici skrnaveći naše svetinje, ali nam je čudno kada nas naša braća napadaju i pokušavaju ubiti «u ime Allaha», jer, navodno, oni su shvatili i spoznali istinu i oni su spašena grupa koja je opisana pohvalno u hadisima Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, a u stvarnosti, oni su i te kako daleko od spašene grupe, a kako i ne bi bili, kada su svoje ruke uprljali nevinom krvlju djece i običnih muslimana!
Ovu temu ću obrađivati temeljito i polahko kako bih što bolje pojasnio opasnost terorizma, s jedne strane, i ljepotu pravog islama, s druge strane. Glavna vaga su Kur’an i sunnet, pa što bude dobro, to je od Allaha, a što pogriješim, to je od moje manjkavosti i šejtana.
Ako i vi, cijenjena braćo i sestre, imate nekih konkretnih pitanja na ovu temu, ili poznajete neki slučaj, rado ću i vaše mišljenje uvrstiti u ovaj naučni rad.
U narednom poglavlju počinjemo s detaljnom obradom faktora koji su doveli do fenomena nasilja i terorizma, a prvi faktor je politička pozadina terorizma.

Suljo Bahtić, prof.

Komentari

komentara