Hurme štite od moždanog udara

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je najbolja alternativa običnom šećeru.Hurme su nezaobilazne na stolu postača. Veliki je broj argumenata za to, a od onih medicinski potvrđenih su da hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti.

hurmeOne su ukusan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.  Lahko se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u njima. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Odličan su  izvor željeza i preporučuju se anemičnim osobama, djeci i trudnicama. Zahvaljujući luteinu i zeaksantinu, hurme nazivaju i „vitaminima za oči“. Mogu se koristiti kao alternativna medicina kod zaustavljanja dijareje, i pomažu da se crijevna flora lakše obnovi zahvaljujući kaliju. Imaju sposobnost da smanju nivo neželjenog holesterola u tijelu. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je najbolja alternativa običnom šećeru.  Za srčane bolesnike se preporučuje potopiti hurme u vodu preko noći, samljeti te hurme sa sjemenkama u blenderu i uzimati nekoliko puta dnevno kao lijek. Smanjuju krvni pritisak i štite od moždanog udara. Djeluju i kao energetski stimulans, pogotovo u kombinaciji sa mlijekom. Jačaju zubnu caklinu, jer sadrže fluor, a korisne se i u borbi protiv karijesa. Izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine.

Veliki broj eksperimenata je dokazao da olakšavaju porođaj. Hurme stimuliraju maternicu trudnice reguliranjem i pospješivanjem kontrakcija što olakšava porod.

Preporučuju se studentima i svima koji se bave intelektualnim radom.

preporod.com

Komentari

komentara