Imam pitanje vezano za pokajanje…

Pitanje: Esselamu alejkum… Imam pitanje vezano za pokajanje, ako musliman opsuje Boga, što ga automatski izvodi iz vjere, kad odluči da se pokaje da li samo da izvrši tewbu ili mora izgovoriti kelime i šehadet i mora li to biti pred dva  svjedoka?

Odgovor: We alejkumu selam, po koncezusu uleme onaj ko opsuje Boga, Poslanika ili vjeru općenito, izlazi iz vjere. Iskreno pokajanje takve osobe po mišljenju većine učenjaka je prihvatljivo. Allah, subhanehu we te’ala, kaže u suri Ez-Zumer, 53.ajet:

“Reci, o robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili,ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će sigurno sve grijehe oprostiti. On, doista,mnogo prašta i On je Milostiv.”

Pokajanje takve osobe nosi sa sobom dva uslova i to: prvo šehadet da izgovori i drugo da ispravi ono zbog čega je izašao iz islama, pa npr. za psovku treba da izgovori šehadet iskreno se kajući da više neće to ponoviti. Poznat je šerijatski propis da osoba, ulaskom u islam treba da učini gusul, da se cjelokupno okupa. A što se tiče propisa za gore navedeni slučaj nakon psovke, kada izlazi iz islama i želi ponovo da se vrati istom, da li treba da učini gusul ili ne, Imam Malik i Imam Ahmed su uslovili da treba isti učiniti, a imam Ebu Hanifa i imam Šafija su rekli da je gusul mustehab,  i osoba ne mora učiniti isti. U globalu, gusul nije uslov za ispravnost pokajanja murteda, otpadnika, ukoliko se želi vratiti islamu. Pitanje da li pri pokajanju gore navedene osobe trebaju biti svjedoci, odgovor je da svjedoci nemaju veze sa ispravnošću pokajanja iste osobe.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Uvaženi šejh Imad el-Misri

Komentari

komentara