Imam želju da se pokrijem

muslimankaPitanje: Selam alejkum. Ja sam dijete iz miješanog braka. Otac mi je musliman, a majka nije. Nisam odgajana po vjerskim propisima. Od prije par godina počela sam se zanimati za islam. Imala sam i šerijatsko vjenčanje. Međutim, od prije nekoliko mjeseci se borim za zdravlje svog djeteta. Allad dž.š., mi je poslao to iskušenje. Ja sam u tom periodu naučila da klanjam, muž je ostavio neke poroke koje je imao.

Obavljamo namaz redovno, hvala Allahu. Od tada sam nekoliko puta sanjala da sam se pokrila, a marama mi je bila crvene boje. Dosta razmišljam o tome, i mislim da imam želju da se pokrijem. Moje ime nije muslimansko pa dali mi pravi smetnju u vezi moje želje da se pokrijem. Molim Vas da mi što prije odgovorite.

Odgovor: Alejkumus selam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu, dž.š., Koji upućuje koga On hoće, Koji izvodi iz tmina na svjetlo, i koji je Zaštitnik onih koji vjeruju. Kada čovjek ili žena odluče da se vrate svome Gospodaru, da se vrate Pravom putu, Allah im oprašta, pokrije ono loše što je bilo ranije, a sva dobra djela koja su ljudi do tada učinili im uvaži, i ovo je velika milost našeg Gospodara.

Međutim, to ne znaći da će ljude ostaviti, naprotiv, Gospodar njihov će ih staviti na iskušenja, a iskušenja kod vjernika su znak Allahove ljubavi prema njima i znak da im je Allah oprostio i primio njihovo pokajanje, i to će im biti propusnica na Sudnjem danu.

Snovi koji sanjate mogu biti dio upute od Allaha, dž.š., mogu biti radosna vijest, koja u ovo vrijeme zla i fitne, dolazi vjernicima. Svakako razmišljajte o pokrivanju, tim prije što ste, kako kažete, namaz ustalili. Ime, ako nije muslimansko, ne smeta da čovjek ili žena budu muslimani i svome Gospodaru pokorni.

Ime je forma i nije suština. Lijepo muslimansko ime neće nikome donijeti blagodati na Sudnjem danu, ako se čovjek nije vjerovanjem i dobrim djelima spremio za susret sa svojim Gospodarom. Naprotiv, ime vam nije nikakava smetnja da se pokrijete, uradite to što prije, ali samo onda kada zaista osjetite spremnost.

Ovo što sam rekao ne znači da je ime nebitno, jer je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, savjetovao ummet da svojoj djeci daju lijepa muslimanska imena. Vi gledajte da u dogledno vrijeme uzmete lijepo muslimansko ime i da se i na taj način uljepša pokornost i predanost Gospodaru svih svjetova.

Da vam Allah podari svaki hajr dunjaluka i ahireta, da vam se smiluje i izliječi dijete, amiin.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara