Iračani u strahu od kopnene ofanzive protiv ISIL-a

Najave da se bliži velika kopnena ofanziva u Iraku protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) bude strahove jednog dijela Iračana, posebno u kontekstu problema iračke vojske i slaboj opremljenosti snaga koje joj pružaju podršku. U isto vrijeme postoje i druga mišljenja da je nastupio odgovarajući momenat za napad na ISIL i oslobađanje teritorija pod njihovom kontrolom.

IRAQ-UNRESTAmerički general John Allen, koordinator međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a, najavio je skoro pokretanje velike kopnene ofanzive u Iraku protiv ISIL-a, uz podršku snaga koalicije sačinjene od 62 države.

Spomenuo je da SAD pruža podršku sunitskim plemenima u Iraku za učešće u ovim operacijama te da “postoje specijalne američke snage zadužene za vojnu obuku plemena koja će aktivno učestvovati u borbi protiv ISIL-a, kao što su to činili protiv Al-Kaide, naročito u Anbaru.”

Plemenska suzdržanost

Rafi al-Fahdawi, vođa plemena Albu Fahad – jednog od najistaknutijih u borbi protiv ISIL-a – smatra da treba još vremena prije nego se pokrene ofanziva širokih razmjera protiv ISIL-a, zbog nedovoljne spremnosti iračkih boraca za borbu. On kaže da postoji problem slabe naoružanosti plemenskih boraca, “koji su direktni oslonac u borbi protiv ISIL-a, zbog dobrog poznavanja terena i neprijatelja protiv kojeg se bore”, dodavši da je neophodno podići moral ovim vojnicima prije stvarnog uključivanja u tu borbu.

Pojasnio je kako su plemena Anbara i Ninive “obučila na hiljade svojih boraca za rat protiv ISIL-a te da oni sada čekaju oružje i opremu za ulazak na borbene linije”.

Mohammed Karbouli, član parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost, kaže da pokretanje velike kopnene ofanzive na ISIL u ovom trenutku “predstavlja rizik i da nije odgovarajući momenat za to. Takva odluka mogla bi rezultirati ogromnim gubitkom vojnika.” Naglasio je da postoji potreba za opremom za izvršenje napada, “posebno za naprednim oružjem, kao i zračnom podrškom, koja do sada nije postigla ono što se od nje očekivalo. Za rat protiv ISIL-a treba 100.000 boraca ukoliko se žele osloboditi teritorije pod njihovom kontrolom.”

Karbouli pojašnjava da su baze Ein al-Assad i Habbaniyah u Anbaru mjesta na kojima se vrši obuka boraca, kao i Taji i Bismaya u Bagdadu, zatim Erbil i još neka druga mjesta, koja nije imenovao.

Naglasio je da će “sva sunitska plemena u Anbaru, Diyali, Mosulu, Ninivi i Salahuddinu uzeti učešće u vojnim operacijama kako bi se te teritorije ponovo preuzele iz ruku ISIL-a, zbog svega onoga što tu čine, od ubijanja do otimanja prava”.

‘Sposobni da oslobode Mosul’

S druge strane, stručnjak za sigurnost Ahmad Rashid smatra kako je nastupio odgovarajući moment za pokretanje kopnene ofanzive širokih razmjera na ISIL, s obzirom na “trenutno iračko nacionalno zalaganje za pokretanje ovog rata, što je dovoljno za suprotstavljanje ISIL-u koji nije prihvaćen na teritorijama pod njegovom kontrolom zbog svojih terorističkih aktivnosti.”

Rashid za Al Jazeeru kaže da je međunarodna koalicija “shvatila da je nacionalnim naporom ostvaren uspjeh u oslobađanju nekoliko gradova koji su bili pod kontrolom ISIL-a te da postoji sposobnost da se oslobode Mosul i ostale pokrajine Anbara i Salahuddina. Ono što sada pokušavaju je odrediti ulogu njenih stvarnih boraca u toj jednadžbi, odnosno iračkih vojnika”.

Rashid smatra da Irak u ovom momentu “ima borce obučene za borbu protiv terorizma, koje su obučavali međunarodni vojni stručnjaci, i sada su spremni za borbu protiv boraca ISIL-a i njihovo protjerivanje sa teritorija nad kojima drže kontrolu, uz pomoć plemenskih boraca i narodne mobilizacije”.

Napominje da iračke snage, uz podršku boraca sunitskih plemena i jedinica narodne mobilizacije, vode borbe za oslobođenje teritorija na sjeveru i zapadu Iraka koje su pod kontrolom ISIL-a još od 10. juna prošle godine.

(Al Jazeera)

Komentari

komentara