ISIL prijeti napadima na zapadne metropole

Grupa Islamska država Irak i Levant zaprijetila je da će ući u Rim, raznijeti Bijelu kuću, Rim, Big Ben i Eiffelov toranj.

isilidisGlasnogovornik grupe Islamska država Irak i Levant Abu Mohammad al-Adnani zaprijetio je da će pripadnici ISIL-a ući u Rim, raznijeti Bijelu kuću, Big Ben i Eiffelov toranj.

Ta video poruka objavljena je u četvrtak, prenio je AFP, navodeći da je data nakon što se nigerijska naoružana grupa Boko Haram “zaklela na vjernost” ISIL-u.

Pojedini analitičari tumače najnoviju poruku ISIL-a kao pokušaj da se podigne moral njihovim borcima i zaplaši Zapad u trenutku kada ISIL trpi poraze u Iraku.

Kazao je da će grupa “učiniti vaše život crno-bijelim”.

“Saopćavamo vam dobre vijesti o širenju halifata na Zapadnu Afriku”, rekao je glasnogovornik Adnani.

On je kazao da će se ISIL “proširiti” dalje prema Bliskom istoku, ka zemljama poput Afganistana, Pakistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

‘Odanost’ Boko Harama

ISIL kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije.

Adnani je negirao da je naoružana grupa u defanzivi, naglašavajući da ona ustvari postaje sve jača.

“Naš kalifat se opire i napreduje u pravom smjeru. Borimo se protiv križara i rafidija [šiita]. Islamska država je iz dana u dan sve jača”, rekao je on.

Glasnogovornik se osvrnuo i na “zakletvu” Boko Harama, koji je prošle sedmice “obećao vjernost” ISIL-u.

“Objavljujemo vam dobre vijesti o širenju halifata na Zapadnu Afriku. Halifa je prihvatio odanost naše braće iz sunnitske grupe, zato njihovog propovijedanja i džihada”, kazao je Adnani.

Širenje je stub doktrine grupe ISIL, koja je nedavno proglasila svoje nove provincije na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, mada u tim oblastima ima manji utjecaj, naveo je AFP.

Izvor: Agencije

Komentari

komentara