Islam u centru pažnje!

Svjedoci smo, da nema dana (posebno u zadnjih nekih 15-tak godina), da islam, muslimani, Kur’an, poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selem..) nisu tema svjetskih i domaćih medija.

Autor: Saudin Cokoja, prof.

Islam_is_the_solution_by_shanaboGlavna smo tema printanih (novine) i elektronskih (TV, radio i internet) medija. Zbog nas, pišu se kolumne, rade se analize, istraživanja, održavaju sjednice, forumi, donose i mijenjaju zakoni. Zbog nas se formiraju razne grupe, od državnih pa do nevladinih.

Uglavnom, priča se o nama, svako na svoj način, samo zavisi koja je profesija u pitanju. Pa tako recimo, imate da vam u javnim debatama na TV, o islamu, Kur’anu, položaju žene u islamu, Šerijatu, vjeronauci i sl., pričaju glumci, režiseri, farmeri, frizeri, pijanice, kriminalci, nemoralni ateisti, političari, komunjare, strani eksperti, razni akademici, doktori svih zvanja, samoproglašeni šejhovi i da ne nabrajam sad sve, duga je to lista. Uglavnom, bude tu svega, napada, potvore, laži, optužbi, sumnjičenja, napada, psovanja, vrijeđanja a bude i pozitivnih stvari.

Na islam, kroz sve navedeno (mediji, ličnosti i analize), gleda se kao na neku prijetnju, opasnost, problem koji se treba proučavati i koji se uvukao u naše društvo, kojeg treba analizirati, stavljati pod stalno praćenje, od odgoja djece pa do same smrti. Islam se kod gore navedenih predstavlja kao sistem koji narušava zdravo poimanje života, odgoja, koji prijeti da sruši državni aparat (demokratija, sekularizam i druge vidove vlasti).

Kakvi su to ljudi koji sebe zovu muslimanima? Vjeruju u jednog Boga, slijede posljednjeg Božijeg Poslanika na Zemlji, žive, rade i djeluju po uputama posljednje Božije Knjige. Vjeruju i pozivaju se na čistoću, pravednost, razumijevanje, poštivanje, toleranciju i svaki drugi vid zdravog ophođenja prema svakome, od prirode pa do životinje čak, ali, stalno ih optužuju za zločine, terorizam, ubijanja, rušenja! Stalno se o njima priča, svjetska usta puna islama i muslimana.

Da li oni (gore navedeni), zaista znaju šta je islam, šta je Kur’an i ko je poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve selem? Da li oni znaju koja su to prava žene u islamu, koja su to načela, bilo moralna, svjetska, vjerska, međuljudska i svaka druga u islamu? Da li oni znaju kako islam gleda na ubijanje nevinih ljudi, ratovanja, ubijanja, zarobljavanja? Da li oni znaju zaista ŠTA JE TO ISLAM I KAKVA JE TO VJERA???

Da, znaju, znaju veoma dobro šta je islam i koja su njegova načela! Ali isto tako, znaju i upoznati su sa još jednom činjenicom, (koja ih itekako plaši), a to je, da se broj muslimana, džamija, islamskih centara, islamskih škola i fakulteta svakim danom povećava diljem svijeta.

Jedan od ciljeva svjetske islamofobije, jeste i strah od širenja islama, odnosno, spriječiti napredovanje islama.

Boje se islamske misli i dominacije, jer znaju kroz historiju, šta znači biti predan musliman u svakom pogledu: vojnom, političkom, ekonomskom, moralnom, porodičnom, građanskom.

Ovaj zadnji podatak njih zabrinjava, pa je potrebno od islama učiniti da izgleda kao svjetska opasnost, vjera koja gazi i uništava nešto najsvetije na planeti Zemlji a to je ČOVJEK i SLOBODA.

Sirijske izbjeglice su vam najbolji dokaz, koliko su se samo evropske države prepale od dolaska sirijskih muslimana, jer ako ostanu, znaju šta to znači kao i brojni teroristički napadi koje veoma često gledamo.

Zbog toga njima trebaju organizacije kao što je ISIL, El-KAIDA i slični njima. Oni ih naoružavaju, finansiraju, pomažu i puštaju da urade ono što naume uz pomoć maloumnika iz muslimanskih redova koji nemaju veze sa islamom (a oni to najbolje znaju).

Možda ovo nije stav običnih građana (naroda), ali jeste državnih i svjetskih moćnika!

Komentari

komentara