“Islamska država” sudi svome učenjaku jer se usprotivio spaljivanju pilota

Jedan učenjak iz redova grupe “Islamska država” (IS), koji se usprotivio odluci grupe da živog spale zarobljenog jordanskog pilota, je uklonjen sa svoje funkcije i biće mu suđeno, saopštio je sirijski Opservatorij za ljudska prava u petak.

SudUčenjak, saudijske nacionalnosti, izrazio je svoju primjedbu na sastanku vijeća učenih “Islamske države” u gradu al-Bab u pokrajini Aleppo, rekao je Rami Abdulrahman, voditelj Observatorija.

Ubijanje pilota su naširoko osudili islamski učenjaci. Čak su i neke ličnosti povezane sa Al-Kaidom osudili taj postupak kao neislamski.

Video koji je objavila grupa IS u utorak pokazaje pilota, Muatha al-Kassasbeha, dok ga spaljuju živog u kavezu.

Spomenuti IS-ov učenjak je rekao da se onima koji su odgovorni za ubistvo pilota treba suditi, naveo je Opservatorij. Abdulrahman, čija organizacija prikuplja podatke preko mreže izvora na terenu, rekao je da bi ta grupa sada mogla i ubiti tog učenjaka.

IS je objavio jedan vjerski proglas na Twitteru, u kojem se naveo da je nevjernike dozvoljeno žive spaliti. S druge strane, islamski učenjaci su jasno kazali da je zabranjeno bilo koga ubijati na taj način.

(Minber.ba/Reuters)

Komentari

komentara