Isus, Muhammedov sljedbenik?!

muhammad_arabPitanje: Esselamu alejkum. Moje pitanje je o Isa a.s. Muslimani vjeruju da je on bio poštovani Allahov poslanik. Mi vjerujemo da će on ponovo doći na Zemlju,(u to vrijeme neće biti poslanik, nego će biti Muhammedov s.a.v.s sljedbenik). Mi vjerujemo da je on prije bio poslanik s.a.v.s; kako onda da ga zovemo sljedbeniko Muhammedovim s.a.v.s I vjerujemo da se vjerski temelji Islama time neće promijeniti.

Drugo pojavljivanje Isa a.s

Postoji veliki broj autentičnih dokaza Poslanika Muhammeda s.a.v.s da je on jasno naglasio drugi dolazak Isa a.s

Ebu Hurejre r.a prenosi da je poslanik s.a.v.s rekao:

“Uskoro ce se sin Merjemin spustiti medju vas, zavest ce pravednu vlast, ubiti Dedzala, ubit ce svinju, slomit ce krst, i ukinuti dzizju. Umnogostrucit ce se imetak, a sedzda ce biti jedna i samo za Allaha, Gospodara svjetova.”(Buharija)

Sjedbenik Muhammedov

Ovaj navedeni hadis iznad pokazuje da prema Islamu, Isa a.s će da se vrati na zemlju kao sljedbenik posljenjeg poslanika, Muhammeda s.a.v.s. I na drugom povratku, ne-sumnjivo je da će donijeti I novi zakon.

Čak I u prvom dolasku, on je radio u okvirima Musaovih zakona. Tako, da ako Isa ne slijedi uputu Muhammedovu, trebao bi slijediti uputu Musaovu, što baš nije vjerovatno.

Trebamo se sjetiti da je Allahova dž.š vjera kompletirana kroz posljednjeg Poslanika, te da o drugim zakonima nema nikakvih sumnji; tako da će Isa a.s. pratiti uputu Muhammedovu a.s..

Dobro nam je poznato da neki od “kršćana ” ne slijede Isusa. Oni slijede sv. Paula I njegovu verziju Isusove vjere. Tako da će prva od Isaovih misija biti da dovede kršćane nazad do prave religije, one koju je on slijedio I govorio da se slijedi, vjeru u jednog Boga.

Također, Jevreji koji još uvijek čekaju Mesiju, će da shvate da je pravi Mesija zapravo Isa a.s, I oni tu činjenicu moraju da shvate, te da slijede Isaa a.s.

Kada kršćani I Jevreji krenu slijediti Isaa a.s tada će biti Muslimani.Do drugog pojavljivanja Isaa, zabune I nesuglasice u vezi Isaa a.s. će nestati , te možemo da zamislimo situaciju gdje Jevreji, Kršćani I Muslimani zajedno klanjaju iza Isaa a.s. ili Imama.

Tri očekivanja

Jedna važna stvar za naglasiti u ovoj vezi je korelacija između očekivanja o dolasku poslanika ili Mesije ili Mesije u sve tri religije Ibrahimove.

Jevreji očekuju Mesiju (doslovno spasitelja) koji će doći kao kralj, ili politički ili vojni izaslanik. Kršćani vjeruju da je on svet I bezgriješan, koji je došao da odvoji ljude od griješenja. Muslimani vjeruju da je Mesija znak od Gospodara poslan Jevrejima kao jasan znak upute.U sva tri slučaja, Mesija je riječ korištena za poslanika.I muslimani I kršćani vjeruju da je Isa a.s. Mesija, dok jevreji vjeruju to negiraju I očekuju I dalje Mesiju. Niko ne može negirati kontinuitet istih religioznih tradicija kroz tri religije.

Jedan od bitnih poveznica ove tri religija jeste Mesija; posebno kada on služi kao poveznika između Judeizma I Islama. Zato što, je on očekivani Mesija Jevreja, koji je jasno naglasio da će njegovi sljedbenici biti sljedbenici Muhammeda s.a.v.s

Jevreji vjeruju u Isusa?

Kako je Isus bio znak od Allaha dž.š, tako postoji I aura čuđenja I misterije koja ga okružuje, koja je poslije uzrokovala mnogo spekulacija među njegovim .Postojat će način da se sve ove nesuglasice raščiste poput oblaka a prije kraja svijeta.Allah uzvišeni  u Kur’anu kaže:  i zbog riječi njihovih: “Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika… A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. – a Allah je silan i mudar. I nema niti jednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv njih svjedočiti. (An-Nisaa’ 4:157-159)

Doista su ovi ajeti razjasnili mnogo kontroverzi o tumačenju pojedinih riječi. Neke od njih ćemo spomenuti u nastavku.

Odnosi se jasno na budućnost, I ovaj ajet nam govori nešto što će se desiti u budućnosti, a što će navesti ljude knjige da vjeruju u Isusa.Treba primjetiti da se “ljudima knjige” ne smatraju samo kršćani nego I jevreji.

Što se tiče konfuzje o “smrti” I “uzdizanju”, Allah dž.š jasno kaže da niti je ubijen niti je razapet; nego je uzdignut kod Gospodara svoga.

Vjerovanje u Isusa

Navedeni ajeti jasno govore da svi ljudi knjige će da vjeruju u Isusa prije nego on umre. Očito, “vjerovati u njega” nam govori da će pravo vjerovanje nastupiti, što je, da je Isa a.s Poslanik poslan od Gospodara da pripovjeda o Njegovoj Uzvišenosti.

Znamo, da niti jedan od sadašnjih Jevreja, niti jedan od sadašnjih Kršćana nemaju ovakvo vjerovanje u Isusa.Tako da se u ajetu jasno govori o budućnosti I budućim Jevrejima I Kršćanima, koji će jasno vijeti istinu o Mesiji I tu istinu kao takvu prihvatiti.

Prilika za to je ponovno pojavljivanje Isa a.s te će samim tim sve sumnje biti otklonjene. A Jevreji će shvatiti da  je on Mesija kojeg očekuju; kršćani će shvatiti da on nije Božiji sin koji je razapet na krstu.A ako postoji iko od muslimana koji negira njegov povratak shvatit će da je bio u krivu.

U ajetu se još kaže “prije nego umre”. Ovo se odnosi na ljude knjige; tj. Prije njihove smrti.

Ali ovo nije tačno; ako je tako to bi značilo da svi Jevreji I kšćani koji su živjeli nakon Isusa, će shvatiti istinu prije svoje smrti tj. Prije Sudnjeg dana.

Ovo je apsolutno nemoguće.  Tačnije značenje ovog ajeta bi trebalo da bude da će Isus, na svom drugom pojavljivanju dovesti židove I jevreje iz budućnosti, ne samo kao istinu o sebi nego kao I istinu o njegovoj religiji.

Pažljivo proučavanje svega ovoga nam govori u konačnici da će Isa a.s. biti sljedbenik Muhammeda s.a.v.s.

Izvor: onislam.net
Za www.islam-iman.com – Prevela: Emina Suljević

Komentari

komentara