IZ snima ramazanski program kojeg će TV kućama u BiH ustupiti besplatno

Islamska zajednica BiH u saradnji sa Radio-televizijom BIR priprema specijalni vjerski TV serijal kojeg će emitirati tokom mjeseca ramazana putem više TV stanica u BiH.

ramazanIZ će ovaj vjerski serijal svim TV stanicama u BiH punuditi potpuno besplatno.

Direktor BIR-a Nedim Hrbat rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da su komercijalne TV kuće u BiH do sada imale dobre ramazanske programe, koje svake godine prati hiljade gledalaca u BiH i dijaspori, ali da su iz IZ željeli napraviti i korak dalje u tome i ponuditi nove sadržaje koji će osvježiti medijski prostor u BiH tokom svetog muslimanskog mjeseca.

– Komercijalne TV kuće nude sadržaje koje mogu komecijalizirati, što je i razumljivo s obzirom na način njihovog finansiranja. Sada će IZ pokušati dati doprinos na drugi način, kroz serijal emisija koji će više biti duhovne prirode – rekao je Hrbat, dodajući da ovaj projekt ima dodatnu težinu s obzirom da IZ prvi put radi na ovakav način.

Prvi dan ramazana za 2015. godinu pada u četvrtak, 18. juna. Ovaj mjesec je za sve punoljetne, zdrave muslimane mjesec obaveznoga posta.

Mjesec ramazan nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani se u njemu suzdržavaju od jela, pića i tjelesnih prohtjeva od zore do zalaska sunca, piše NAP.

Komentari

komentara