Kada čovjek stupa u itikaf i kada izlazi

Već smo spomenuli da dobrovoljni itikaf nema određeno vrijeme. Znači,kad god čovjek ode u džamiju s namjerom da se svojim boravkom u njoj približi Allahu,on je u itikafu sve dok ne izađe iz nje. Naprimjer,ako zanijeti  da će boraviti posljednjih deset dana  Ramazana,treba stupiti u itikaf prije zalaska sunca.

Ebu Seid prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu aleyhi we sellem rekao: “Ko je sa mnom boravio u itikafu neka to čini i posljednjih deset(noći Ramazana).”(Buharija)
Riječ “deset” u hadisu,odnosi se na noći,a prva ta noć nastupa dvadeset i prvog,odnosno dvadesetog Ramazana.Prenosi se da je Allahov Poslanik a.s. kada bi htio boraviti u itikafu,klanjao sabah namaz, a potom bi otpočeo itikaf. Znači,otišao bi u dio džamije koji bi odredio za itikaf. A vrijeme početka itikafa treba biti početkom noći.

Ko boravi deset posljednjih noći Ramazana iz itikafa će izaći nakon zalaska sunca posljednjeg dana Ramazana. Ovo je stav Ebu Hanife i Eš-Šafija,Malik i Ahmed smatraju da ako izađe nakon zalaska sunca,itikaf je valjan,međutim preferiraju da ostane u džamiji cijelu noć i izađe poslije bajram namaza.

Ebu Ejub  veli da je Ebu Kilaba u itikafu ostajao i noć poslije koje slijedi bajram. Zatim bi izašao na bajram namaz. Dok je boravio u itikafu,nije prostirao hasuru niti je određivao mjesto na kojem bi sjedio. Sjedio bi u džamiji poput bilo kojeg džematlije. Dalje,Ebu Ejub veli: “Došao sam mu ujutru na Bajram,a kod njega je bila neka djevojčica lijepo obućena. Mislio sam da je to njegova kćerka,međutim to je bila njegova sluškinja,te ju je oslobodio i izašao na Bajram.”(Predanje navodi El-Esrem s vjerodostojnim nizom prenosilaca)

Ibrahim veli: “Smatrali su da je lijepo onom ko boravi deset posljednjih dana Ramazana u itikafu i da noć prije Bajrama provede u džamiji,te da ujutro izađe na bajram-namaz.

Ko se zavjetuje provesti dan, ili određene dane u itikafu ili to želi učiniti dobrovoljno,treba ga otpočeti prije zore,a završiti nakon potpunog izlaska sunca,i u tome se ne pravi razlika između Ramazana i drugih mjeseci.

Izvor: “Fikhus-Sunnah”

Autor: Sheikh Seyyid Sabiq

Priredila: Ummu Sumeyya Reyhana

Obrada: islam-iman

Komentari

komentara