Kako da se odnosim prema svekrvi?

1524941_10151942659762839_1030940998_nPitanje: Da li bi nam mogli razjasniti stav Islama prema odnosu snaha-svekrva. Koje su dužnosti snahe i da li treba da trpi svašta od strane svekrve. Naime, moj problem je što moja svekrva misli da sam ja otela njeno djete pa sad ona misli da ima pravo da otme moje djete, ako ga mazim po glavi ona mi skloni ruku uz riječi da to ne bih trebala raditi, da me moja beba ne bi tražila.

Ljubomorna je kad mi se moja beba smije ili me traži, to joj teško pada itd. Znam da ispod majčinih nogu je Džennet, ali ona baš pretjeruje i muči me. Zaista bi mi trebao neki dobar savjet, trudim se maksimalno da je ne uvrijedim i svašta progutam.

Odgovor: Činjenica je da mnoge svekrve doživljavaju svoje snahe kao one koje su im otele sinove. To je velika posesivnost i sebičnost, što je, svakako, vrsta bolesti. U jednu ruku ih treba pokušati razumjeti, dale su dio života i mladosti svoje da bi tu djecu podigle. Iz konkretnog slučaja i pitanja, kod svekrve je primjetna i doza sujevjerja, što je umnogome prisutno kod našeg naroda. Snahi ostaje da sabura, možda se u tome neki veliki hajr krije, Allah zna, a mi ne znamo.

Sa svojim mužem treba razgovarati i savjetovati se, nipošto na njega ili na njemu iskaljivati svoj bijes i nezadovoljstvo, jer bi mogla upasti u dvostruki problem-da se i muž okrene protiv nje. Na ovom putu savjetujem da se stavi u poziciju svekrve, ta majka je, možda će i ona jednom biti svekrva, i možda će i sa te strane biti iskušana. Ne zaboravite da svaka izgovorena riječ biva naše “nuđenje” Allahu Uzvišenom da nas time nekada iskuša, najčešće kada zaboravimo što smo izgovorili, ali Allah, a zatim ni onaj kome smo bol nanijel,i ne zaboravljaju.

Iskušenje jeste veliko, ali iskušenja su prema imanu, a prema tome je i nagrada i blagodati. Da Allah Uzvišeni olakša, pomogne, smiluje se i uputi. Ne zaboravi na dovu, jer je to, uistinu, najbolje pomagalo i najefikasnije oružje.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara