Kako da ustrajem u obavljanju namaza?

namazPitanje: Es-Selamu alejkum. Musliman sam, ali ne klanjam sve propisane namaze. Dosta puta sam pokušao, ali nakon kratkog vremena odustanem, ne znam ni sam iz kojeg razloga. Znam da je muslimanima i muslimankama obaveza obavljati namaz. Ako me možete posavjetovati, koji je najbolji način za ustrajnost u namazu? Allah Vas nagradio.

Odgovor: Ve alejkumus selam ve rahmetullahi ve berekatuhu, predlažem da klanjaš akšam redovno. Samo farze, tri rekata, uz abdest, to je pet minuta. Akšam je najlakši i dolazi u vrijeme kada se, uglavnom, ne radi i kada je rano za spavanje. Čvrsto prihvati ovu praksu i nemoj je ispušati ni po koju cijenu, ako ti je stalo do Allahove milosti.

Pazi se da ti šejtan ne došapne-“klanjaj još, možeš ti to!” Ovo je šejtanov prilaz i zato ne uspijevaš izdržat u namazu. Nakon određenog vremena, ako budeš iskren, imaćeš želju, koja će doći od Allaha, a ne od šejtana, da uvedeš još jedan namaz. Radi isto ovako, po istom principu. Klanjaj samo farze, pa kada jednog dana učvrstiš pet namaza na ovakav način, neće ti biti problem da dodaš i sunnete. Inače, džaba ti hiljadu sunneta, ako samo jedan farz namaz propustiš svjesno i namjerno.

Ovaj proces može potrajati mjesecima, možda i par godina, ali kada staneš na pet namaza, nećeš to više ostaviti nikada, ako se budeš držao ovog savjeta. Upamti, ne slušaj šejtana koji će ti kazati-“dodaj još namaza, možeš ti to”, i ne govori-“klanjaću ja sabah”, jer je sabah najteži namaz, pa ga sprovedi onda kada dobro utvrdiš namaz po ovom principu kojim te savjetujem. Selam i svako dobro.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.
Pitanja možete slati na e-mail: islamiman.redakcija@gmail.com

Komentari

komentara