Kako da zavladaš muževim srcem

Preveo: Mahir Dervić, prof.
Ima nekoliko stvari sa kojima ćeš ući u muževo srce, nakon čega on neće ni pomisliti da pogleda nekog osim tebe, a to su:
1- blagost govora, 2- čuvanje muža, 3- ibadet i zikr, 4- mirisanje i oblačenje, i 5- spremanje hrane.

Draga suprugo, opširnije u nastavku:

1- blagost govora

Ispraćaj ga i dočekuj sa osmijehom, upitaj ga je li se umorio na poslu, a u njegove poslove ne ulazi, u razgovorima ne podsjećaj ga na ružne priče, pričaj mu samo lijepo, i pokaži mu samo nježnost. Kada pogriješi nemoj ga koriti, i reci mu ono što će ga oraspoložiti. Kada zatražiš nešto od njega pa to ne uradi, nemoj ga napadati jer će ti pobjeći, i pokrenuće među vama prepirku i svađu, koja će potrajati satima, pa i danima. Budi mu pokorna u onome što će zadovoljiti Allaha dž.š. i onome što on želi, nemoj biti tvrda poput željeza, jer će se prosuti njegova ljutnja puna prijetnji, nakon čega više nema popravke. Sjeti se riječi Poslanika s.a.v.s. kad o tome kaže:“Žena koja klanja pet dnevnih namaza, posti mjesec ramazan, čuva svoj polni organ, i pokorna je svome mužu, biće joj rečeno: Uđi u džennet na koja god vrata hoćeš.“

2- čuvanje muža

Budi mu magacin tajni, i ništa od njih ne iznosi izvan kuće. Pokazuj mu veliko poštovanje. A kada među vama dođe do prepirke i rasprave, ne spominji mu ništa od tih tajni, jer će tada zažaliti što ti je išta rekao. I ne zaboravi da mu čuvaš čast i kuću. Ne dozvoli da ijedan stranac prekorači kućni prag.  U vrijeme Omera r.a. jedna žena, kojoj je muž bio odsutan, rekla je: Strah prema Gospodaru i stid me sprječavaju, i njegova plemenitost da mu budem nevjerna. Kada hoćeš izaći iz kuće izađi uz njegovu dozvolu, tada će tvoj život biti siguran. Čuvaj njegov imetak i odgajaj mu potomstvo, i sjeti se riječi Uzvišenog: Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti.

3- ibadet i zikr

Ne zaboravi spominjanje Allaha dž.š., ne dozvoli da televizor i nešto slično bude tvoja zabava, pa da njegovo srce bude mrtvo za tebe, ti nemaš nikog drugog do njega. Ako zaboravi namaz, podsjeti ga. Klanjaj pred njim da ga učiniš srećnim, klanjaj beš vakat (pet dnevnih namaza), i spominji Allaha dž.š. i u sebi i naglas, a nemoj ni zapostaviti želje svog muža danas, niti šta je tražio jučer. Dobro odmjeri između ibadeta i želja svog muža.

4- mirisanje i oblačenje

Oblači za muža najljepšu odjeću, ukrašavaj mu se i namiriši najljepšim mirisom, jer čovjek želi da vidi svoju ženu lijepu, veselu i nasmijanu. Biraj radosne boje i za svaki dan obuci neku drugu odjeću. Dok si u kući ukrašavaj se za svog muža. Budi poput leptira oko njega. Biraj boje koje on voli. Uljepšavaj mu se i budi blaga u svom govoru, to će mu povećati žudnju za tobom.

5- spremanje hrane

Kuhaj mu najukusniju hranu, i spremi mu postelju da otspava poslije jela. Budi mu kuharica, i ne dozvoli da sluškinja zauzme to mjesto. Pitaj ga šta voli da jede, i pokazuj mu ljubav i poštivanje. Ako ne bude zadovoljan hranom koju si spremila tog dana, ne dozvoli da ljut zaspe, jer će se desiti da izgovori ružne riječi i tvoj će dan biti izgubljen. Strpi se na tome kako bi dobila neprekidnu nagradu.
I sjeti se riječi Poslanika s.a.v.s.: hoćete li da vam kažem koje su od vaših žena džennetlijke: koja mnogo voli, koja mnogo rađa, a kada se njen muž na nju naljuti, kaže: ovo je moja ruka u tvojoj ruci, neću zaspati dok ne budeš zadovoljan.

Draga suprugo: Ako budeš slijedila ove savjete živjećeš sretno, a sigurno ćeš postići i više od toga, a vaša porodica će letjeti ra raširenim krilima zadovoljstva i sreće.

Izvor: islamstory.com
Za www.islam-iman.com – Preveo: Mahir Dervić, prof.

Komentari

komentara