Kako poboljšati koncentraciju u namazu?

pomocPitanje: Selamu alejkum. Imam problema sa koncentracijom u namazu. Mlad sam i prilikom klanjanja namaza počinjem razmišljati o stvarima potpuno ne vezanim za namaz. Ako mi možete dati neki savjet kako da poboljšam koncentraciju bio bih vam veoma zahvalan. Hvala unaprijed.

Odgovor: Alejkumus selam ve rahmetullahi, ovo je pitanje koje mori mnoge klanjače kada započnu sa namazom i posvete se vjeri. Ja savjetujem da se za početak nauči prijevod FATIHE koja je neizostavni dio namaza. Onaj koji klanja trebao bi minimum znati prijevod sedam ajeta Fatihe koji se stalno, u svakom namazu i na svakom rekjatu, ponavljaju. Kada ovo nauči i sprovede u namazu, klanjač bi onda trebao da nauči nešto od značenja i tajni koje Fatiha nosi sa sobom i krije u sebi.Npr., šta znaći ajet EL HAMDU LILLAHI RABBI-L-‘ALEMIN, ili ajet IHDINES-SIRATA-L-MUSTEQIM…

Hvala Allahu, tefsira Kur’ana na bosanskome jeziku je sve više, a i mnoga audio i video predavanja sa ovom tematikom su dostupna na internetu i drugdje. Ako uspije ovo dvoje naučiti, klanjač će umnogome uljepšati svoj namaz, odnosno svoju koncentraciju u namazu, i svakako se još više Allahu Uzvišenom približiti, tim prije što ovo nije težak posao, premda ga šejtan takvim prikazuje.Svako ko otvori srce ka Allahu i poželi se Njemu približiti tako što će naučiti nešto od Njegove vjere, Uzvišeni Gospodar će mu na tom putu pomoći i olakšati mu. Tim prije što se nekada nismo štedili učiti tekstove i refrene raznih pjesama na stranim jezicima, a Allah Uzvišeni, opet, najbolje zna. On je najbolji pomagač i Onaj Koji olakšava poslove Svojim robovima kada Mu se oni iskreno obrate.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara