Lider Hamasa se sastao sa egipatskim predsjednikom

Lider Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta koji vlada pojasom Gaze, sastao se s novim egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem u četvrtak i pozdravio njegovu pobjedu na izborima, kazavši da je to početak “nove ere” u odnosima Egipta i Palestine.

Ovo je prva posjeta Halida Mešala Egiptu otkako je Mursi pobijedio na predsjedničkim izborima, javio je Reuters.

Osnivanje Hamasa je inspirisano Mursijevom Muslimanskom braćom, egipatskim najstarijim i najjačim pokretom islamista, ali palestinska grupa trenutno djeluje nezavisno zbog njegove lokacije i sukoba s Izraelom.

Zapad smatra Hamas, koji je preuzeo vlast nad pojasom Gaze 2007. godine, terorističkom organizacijom zbog odbijanja da prizna Izrael i odrekne se nasilja.

Mešal i Mursi su razgovarali o pronalaženju rješenja da se Gazi, koja se graniči s Egiptom, osigura plin i nafta uprkos izraelskoj blokadi te teritorije.

“Ušli smo u novu eru palestinsko-egipatskih odnosa. Egipat je velika sestra Palestini i lider arapskog naroda. Zadovoljni smo s onim što smo čuli od predsjednika Muhameda Mursija i njegovim viđenjem o rješavanju ovih problema”, rekao je Mešal nakon sastanka.

Razgovori su trajali skoro dva sata, dvostruko duže nego oni s Mahmudom Abasom, palestinskim predsjednikom i liderom Fataha, koji je suparnik Hamasa.

Hamas je bio izolovan od strane Egipta tokom vladavine Mursijevog prethodnika Hosnije Mubaraka. Međutim, Hamas su priznali Iran, Hezbolah i Sirija, savezništvo izgrađeno zbog zajedničkog neprijatejstva prema Izraelu, iako Hamas slijedi sunitski islam, a njegovi saveznici su šiiti i alaviti.

Mursi je pod velikim pritiskom mnogih pristaša njegovog pokreta da ukine blokadu Gaze. Palestinci optužuju Egipat da je sudionik u blokadi jer je blokirao svoju granicu s Gazom.

Izvor: Dnevniavaz.ba

Komentari

komentara