Ljekar među ashabijkama Šifa bint Abdullah El-Adevi

Šifa je slavna ashabijka koja se isticala po mnogim svojim vrlinama, a posebno ju je krasila natprosječna inteligencija i razboritost. Na početku Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem,misije i pozivanja u Islam, ona se priključila plejadi odabranih Allahovih robova. Među prvima je primila Islam, među prvima učinila hidžru i među prvima je dala zakletvu na vjernost Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Bila je jedna od rijetkih žena toga doba iz plemena Kurejš, koje su znale čitati i pisati, i zbog toga je uživala veliki ugled u svome narodu. Njena pismenost i učenost otvorili su joj put do stjecanja znanja, čak i iz oblasti medicine kao i liječenja nekih duševnih bolesti određenim vrstama talismana, što je bila prava rijetkost za to vrijeme i podneblje u kojem je živjela. Nakon što je Mekka obasjana svjetlom Islama, Muhammmed, sallallahu alejhi ve sellem, joj je dozvolio da uči rukju protiv vrućice, urokljivog oka i osipa.

Imam Ibn Kajjim bilježi predaju u kojoj stoji da je Šifa bint Abdullah, u predislamskom periodu, učila rukje i liječila ljude od osipa i svraba, pa nakon što je učinila hidžru u Međinu otišla je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekla mu: “Allahov Poslaniče, ja sam u džahilijjetu učila rukju protiv osipa, pa ako hoćeš ja ću ti je proučiti da mi kažeš da li je taj način liječenja ispravan ili nije?” Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, to joj je dozvolio da to učini i ona je proučila sljedeći tekst rukje: “U ime Allaha, neka bolest nestane i neka se nikada više ne vrati i nikome ne našteti! Dragi Allahu, otkloni nevolju, Gospodaru ljudi!” Ona je tu rukju učila na miris sedam puta, a zatim je taj miris miješala sa vinskim ocatom i mazala po čistom kamenu, koji je onda stavljala na oboljelo mjesto na tijelu.” (Zadu-l-mead, IV tom,str. 332)

Na taj način Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je dozvolio Šifi da koristi tu rukju i da nastavi liječiti ljude .

Šifa je, između svih drugih ashabijki, imala posebno mjesto kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zbog njene pobožnosti, inteligencije i učenosti. Islamski historičari su zabilježili predaju o tome u kojoj stoji: “Šifa je primila Islam prije Hidžre i među prvima je učinila hidžru u Medinu. Bila je intelektualac među ženama ashabijkama, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je često boravio u njenoj kući i ona je imala posebnu postelju na kojoj se on odmarao. Tu postelju je kasnije koristio njen sin sve dok im je Mervan ibn Rakem nije uzeo.”

Poseban ugled uživala je i kod Poslanikovih supruga, a najčešće je posjećivala njegovu suprugu Hafsu i podučavala je čitanju i pisanju. Muhammed, sallallahua lejhi ve sellem, joj je naredio da nauči Hafsu čitati i da je poduči rukji protiv osipa. U tom smislu je i predaja u kojoj je Šifa rekla: “Ja sam bila kod Hafse kada je došao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mi: ‘Poduči Hafsu rukji kojom se liječi osip i poduči je čitanju.'”
(Bilježi Ebu Davud, hadis br. 3887)

Koliko je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uvažavao ashabijku Šifu svjedoči i to da joj je poklonio kuću u Medini u kojoj je živjela sa svojim mužem Ibn Ebu Hasmom i sinom Sulejmanom.

Izvor: “Žene iz vremena poslanstva”

Autor: Mr. Abdussamed Bušatlić

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara