Ljubljenje nevjeste u javnosti

Pitanje: Musliman sam i živim na Zapadu. Moja zaručnica je također postala muslimanka iz iste zemlje. Ona ima mnogo kršćanskih članova porodice i oni bi željeli da mi održimo nešto što oni smatraju “tradicionalnim” vjenčanjem. Žele da razmijenimo vjenčane prstene i da ih stavimo jedno drugom na prst. Oni također žele da poslije toga poljubim nevjestu u usta, kao što je običaj u njihovoj kulturi. Oni to vide kao izraz moje ljubavi prema njoj. To im puno znači, i budući da je to i njena kultura, to i njoj puno znači. Veoma sam zabrinut oko cijele te stvari. Šta da radim?

Odgovor ( šejh Abdullah b. Bayyah, profesor na Abdu-l-Aziz Univerzitetu u Jeddah-u):
Praksa o koju ste spomenuli – razmjena vjenčanih prstenova i ljubljenje Vaše žene u usne – su dozvoljene. Što se tiče prstena, međutim, trebali biste napraviti svoj prsten od nečega što nije čisto zlato. Ženin smije biti zlatni.

Ove prakse, iako su one možda u suprotnosti sa Vašom tradicijom, su bezopasne. Možda će Vam se svidjeti ovi lokalni običaji.

Što se tiče činjenice da su ljudi u tom društvu pretežno kršćani, ne mora značiti da se morate suzdržati od njihovih nevjerskih običaja. Ponekad je bolje posmatrati ove običaje kako bi se izbjegle neugodnosti i kako bi došlo do pozitivnoh ishoda.

Ibn Tejmije govori o ovome jasno u svojoj knjizi “Iqtidâ ‘al-Sirât al-Mustaqîm”. On piše:

Ako musliman živi u nemuslimanskoj zemlji, bez obzira na to da li ta zemlja bila
u neprijateljskom odnosu sa muslimanskim zemljama, on neće morati da se pojavljuje drugačije od njih. To je zbog poteškoća koje se mogu pojaviti. Doista, to može postati prednost, ili čak obaveza za njega da se prilagodi svojom vanjskom praksom njima, posebno ako postoji korist za vjeru u tome, kao što na primjer, može da ih poziva u islam, i da sprečava poteškoće koje muslimani mogu imati, ili za ostvarivanje bilo koje druge dobre namjere.

U ovom slučaju, vaše praktikovanje tih bezopasnih lokalnih običaja je poželjno, budući da donosi korist za brak. To Vas čini milijim Vašoj ženi, koja je prešla na islam, a kako ti običaji nisu nedozvoljeni u islamu, takva nježnost je poželjna. Također sprečava nepotrebne neugodnosti za nju sa svojom porodicom, i izbjegava buduće probleme između Vas i Vaše porodice po tazbini.

A Allah zna najbolje.

Izvor: http://en.islamtoday.net/quesshow-81-825.htm
Odgovorio: Šejh Abdullah b. Bayyah, profesor na Abdu-l-Aziz Univerzitetu u Jeddah-u
Prevod i obrada: www.islam-iman.com

Komentari

komentara