Majka vjernika, Zejneb bint Džahš je bila povod objave ajeta o hidžabu

45278679867Imam Buharija bilježi predaju u kojoj stoji da je Omer, radijallahu anhu rekao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Allahov Poslaniče, kod tebe ulaze kreposni i čestiti ljudi i oni koji to nisu, pa naredi svojim ženama da nose hidžabe, tj. nikabe.” Nakon toga, a u vrijeme Zejnebine svadbene gozbe, objavljeni su ajeti o hidžabu, u mjesecu zu-l-ka’detu pete godine po Hidžri.

(Tefsir Ibn Kesir, III tom, str. 503)

Zejneb je bila poznata po svojoj pobožnosti i ustrajnosti u ibadetu, kao i po tome što je mnogo dijelila sadaku, posebno jetimima i udovicama i to od onoga što je vlastitim rukama zaradila. Prenosi se od Aiše da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Prva koja će se od vas pridružiti meni na ahiretu je ona koja je najduže ruke.”

(Hadis bilježe Buharija i Muslim)

Komentirajući ovaj hadis, Aiša je rekla: “Kada god bismo se, nakon Poslanikove smrti, okupile u kući jedne od nas, mi smo stavljale ruke uza zid i mjerile čija ruka je najduža. Tako smo činile dok nije umrla Zejneb bint Džahš čije ruke nisu bile najduže, pa smo tada shvatile da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio kazati da će se njemu prva pridružiti ona koja je najviše dijelila sadaku, a Zejneb je štavila kožu i svu zaradu od prodate kože dijelila na Allahovom putu.”

(Al-Isabe, XII tom, str. 277)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je često svraćao kod nje, hvalio je i branio od onih koji bi se usudili da je kritiziraju u određenim situacijama. Prenosi se od Mejmune bint Haris da je rekla: “Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je jednom prilikom dijelio ratni plijen skupini muhadžira iz plemena Kurejš i Zejneb je nešto prigovorila na to, pa ju je Omer, radijallahu anhu, ukorio, a onda je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ostavi je na miru Omere! Doista je ona istinski pobožnjak’.”

(Al-Isabe, XII tom, str. 277)

Prenosi se od Berze bint Rafi da je rekla: “Omer, radijallahu anhu, je kao halifa poslao Zejnebi iznos od dvanaest hiljada dirhema. Kada je dobila novac, rekla je: ‘Neka se Allah smiluje Omeru, mnoge moje sestre bile su potrebnije ovoga novca i pomoći.’ Zatim je naredila da se dirhemi istresu na jedno mjesto i da se pokriju čaršafom, a onda je, kaže Berza, naredila meni da podijelim novac siromasima i potrebnima. Ja sam skoro sve podijelila i onda sam rekla Zejnebi: ‘Allah ti se smilovao, pa imamo i mi pravo na nešto od ovoga novca.’ Odgovorila je: .’Vaše je ono što je ostalo pod čaršafom.’ Podigla sam čaršaf i izbrojala svega osamdeset pet dirhema koji su ostali nama. Nakon toga Zejneb je podigla ruke prema nebu i uputila dovu Allahu, govoreći: ‘Gospodaru moj, ne dozvoli da više dočekam taj trenutak kada će mi halifa Omer poslati novac, jer on je uistinu iskušenje.’ I Allah joj je uslišao dovu, umrla je prije nego je dočekala sljedeću godinu.”

(At-Tabaqat, VII tom, str. 127)

Plemenita ashabijka, Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga i majka svih vjernika, Zejneb bint Džahš, preselila je na ahiret dvadesete godine po Hidžri u pedesetoj godini života. Kada je umrla, halifa Omer je naredio da se njenom mrtvom tijelu ne približava niko osim najbližih rođaka. Tada mu je kćerka Umejsova rekla: “Vođo pravovjernih, možda bi bilo dobro da narediš da se napravi tabut kakav Perzijanci prave za žene koje umru i onda mrtvo žensko tijelo stave na tabut i pokriju čaršafom.” Omeru se dopao taj prijedlog i kada je tabut napravljen, halifa Omer rekao je: “Kako je ovo lijepo i praktično!” Nakon toga Omer joj je klanjao dženazu i ona je bila prva osoba koja je nakon smrti odnesena na tabutu na mezarje Bekiju. Molimo Allaha da joj se smiluje i da je obraduje na ahiretu Svojom nagradom kao što ju je obradovao na dunjaluku udajom za Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Izvor: “Žene iz vremena poslanstva”

Autor: Abdussamed Bušatlić,prof.

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara