Moj susret sa šejhom Al-Albanijem

www.islam-iman.com – U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog.  Hvala Allahu, i neka su Njegov blagoslov i mir na naseg Poslanika Muhammeda  s.a.v.s.

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
Molim Allaha da blagoslovi moje namjere i primi moj trud i da se drugi okoriste ovim e-mailom.

Vratio sam se iz Jordana prije sedmicu, gdje sam proveo 3 mjeseca.  Mogu reci da me je Allah blagoslovio na vise nacina na ovom putovanju.

Jednom sam bio na veceri kod sejha Ali at-Timimi-a i savjetovao mi je da putujem.  Brat Ali mi je rekao da se alimi slazu kako putovanje u razlicite dijelove svijeta cini osobu zrelijom i da osjeca da je to ono sto mi je potrebno u ovoj fazi moga zivota.  Uzeo sam to kao dobronamjeran savjet (nasihah), no nisam bio bas ozbiljan da to i uradim.  Ispostavilo se da me je Allah blagoslovio sa putovanjem u Jordan kao i u Saudijsku Arabiju i Palestinu.  Mogu iskreno reci da za ova kratka tri mjeseca, okoristio sam se na vise nacina.  Saznao sam sta zelim u zivotu, koliko ozbiljan musliman sam bio ili nisam bio, koliko ISKREN sam bio ili nisam, i mnogo mnogo vise.

Dio o kojem zelim govoriti je da sam upoznao sejha Nasruddin al-Albani-a.  Cuo sam o njemu u vise navrata prije naseg upoznavanja i imao sam generalnu ideju o tome ko je on.  Cak sam imao i fizicke karakteristike u mislima kako bi mogao izgledati.  Brat, da ga Allah sacuva, ima preko 90 godina.  Kada sam otisao da ga upoznam, sreo sam njegove sinove i unuke u dzamiji (mesdzidu) i  krenuo sam  s njima njihovoj kuci.  Kada sam usao u njegovu sobu, srce mi je snazno kucalo jer je ispred mene bio veliki ucenjak hadisa Poslanika s.a.v.s. i ja sam bio u istoj sobi s njim.  Spustio je olovku, pogledao me i obasjala me je svjetlost (nur) (moje dajdze su rekle isto).  Srednjeg je rasta, bijele puti, plavih ociju i duge sijede brade.  Bio je mrsav i nije izgledao bolesno kao sto su mi braca rekla.  Nakon duzeg predavanja, bilo je vidljivo da se umorio.

Trebalo mi je nekoliko sekundi da prestanem samom sebi govoriti „ Pa, to je sejh al Albani“ i da se pocnem fokusirati na ono sto je govorio.   Sjeo je na skolsku stolicu i oko njega su bile mnoge knjige na dohvat ruke.

Dobio sam samo pet minuta razgovora  sa njim.  Fokusiran je na pisanje sto je moguce vise knjiga prije smrti, da ga Allah sacuva i primi njegova djela, amin.  Sastanak je trajao 20 minuta, Allahovom miloscu.
Pozvao je sina da nam donese vode da se napijemo.  Bila je to Zem zem voda.  Prvo sto sam mu rekao je bilo da ga volim u ime Allaha i predstavio sam se.  Rekao sam mu da su me sejh Jafar Idris i njegov brat Ali al-Timmimi uputili na njega i da ga vole u ime Allaha, prepoznao je obojicu i ucinio dovu za njih.  Zatim sam spomenuo Dr. Salah as-Saawai-a i ucinio je isto i za njega.

Rekao sam mu za situaciju u Americi (s aspekta islama), da se zajednice sire i bio je veoma zadovoljan i dovio je za sve muslimane ukljucene u ovaj zadatak.  Dovio je da Allah primi nase druzenje i da se svi okoristimo.  Potom je rekao da je razlog tome hadis gdje Muhammed savs rekao:  „Ovaj posao(npr. al-Islam) ce stici dokle god doseze noc i dan.“

Zatim je rekao da ima jos jedan hadis koji govori o primjenjivanju islamskog prava (Serijata), muslimani ce pobijediti a onda kada odustanu od Serijata, nemuslimani ce pobijediti.
Pitao sam ga koji je najlaksi nacin postizanja znanja.   Rekao je da osoba treba izabrati odredjeni pravac (mezheb)i  uciti njegova pravila.  Ako nemas pristup takvoj vrsti znanja onda izaberi sunnet (kao npr. , izaberi bilo koju knjigu hadisa i primjeni od toga onoliko koliko si u mogucnosti).

Predlozio mi je da se preselim  u muslimansku drzavu.  Za osobu da bi otisla u Ameriku ili bilo koju drugu  nemuslimansku drzavu kako bi propagirao islam odnosno sirio dawu, trebao bi posjedovati sljedece:
1. Ispravno znanje i poznavanje Islama
2. Ozenjen
3. Djeca odgojena u duhu Islama (prema islamskim obicajima) i da je iz muslimanskog okruzenja (pozeljno iz muslimanske drzave)
Ako osoba posjeduje ove karakteristike, trebao bi sto prije krenuti ili po zavrsetku projekta.  Isti ne bi trebao imati namjeru da ostane ili zivi u datom mjestu nekoliko godina ili ostatak zivota.  Ovu su bitne stavke, jer ne zelite otici u nemuslimansku zajednicu kako bi sirili dawu i na kraju da budete vi i vasa porodici ti kojima je ista potrebna.

Zatim je pitao slijede li muslimani sunnet ili su podijeljeni u sekte.  Rekao sam mu da je mnogo sunita, medjutim, ima i sufija, siia i drugih.  Nije komentirao, ali sam pitao sta osoba treba uraditi po pitanju ovih sekti i rekao je da ne obracam paznju na njih.  Da bi im se suprotstavio, rekao je, potrebno ti je znanje (ilm) i dug jezik, jer se mnogo prepiru.  I na kraju je dodao, prepusti  ucenjacima i braci od znanja da se bave tim.

I tako smo zavrsili razgovor sa nekim manje bitnim temama, potom je dovio i rekao: „ovo je sve sto znam a Allah zna najbolje.“ Njegovi sinovi i unuci su ustali i shvatio sam da je vrijeme krenuti.  Poljubio sam ga u glavu, dovio za njega i otisao.
Toliko toga sam zelio podijeliti sa njim;  u vezi ostalih iskustava, imao sam priliku upoznati neke od njegovih ucenika iz Jordana.  Ova braca su imala pravo.  Kada smo klanjali zajedno, niko nije rekao „amin“ naglas dok nisu prvo culi sejha da je rekao „amin“.  Drugim rijecima, imam bi rekao al Fatiha ve led’alllin, niko nista ne bi rekao nekoliko sekundi, onda bi imam rekao amin i ostali bi ga slijedili u tome.  Ovo pokazuje koliko su detaljni i organizovani u njihovom islamu.  Mislim da je ovo bilo bitno iznijeti braci i sestrama, tako da cu zavrsiti s ovim ovdje.

Molim Allaha da blagoslovi sejha sa najvisim stepenom dzenneta (Firdevsom).  Molim Allaha da primi ovo sto sam napisao, da mi oprosti i da se ostali Njegovom miloscu okoriste i da nam dozvoli da primjenimo ono sto smo naucili.  Molim Allaha da sacuva i uzvisi sejha Jafar-a, Ali al-Timmimi-a, Dr. Salah as-Saawai-a i ostalu bracu koja pomazu u poducavanju muslimana u Americi, i sve sto sam rekao ili uradio a da nije korisno je od sejtana i a sve korisno i lijepo je od Svemilosnog, Samilosnog, Onog koji ne umire.
Amin.
Allah zna najbolje.

Autor: Nabil Abu Gharbieh
Prijevod i obrada: www.islam-iman.com

Komentari

komentara