Možeš biti najsretnija žena na svijetu

Žena je stub porodice. Ona odgaja potomstvo. Na njoj su veliki zadaci koje samo uz pomoć Uzvišenog može riješiti. Čemu panika i nervoza kada Allah u Kur’anu kaže: „Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!“ (40:60)

ZENA Ovo je dobrota i plemenitost Allahova, slavljen neka je On, Koji upućuje Svoje robove na dovu i garantuje im uslišenje. Kao što Sufjan es-Sevri kaže: “O Ti, Koji najviše voliš one Svoje robove koji traže i puno mole. O Ti, Koji najviše mrziš one robove Svoje koji Ga ne mole, i ni kod koga nije tako, osim kod Tebe, o Gospodaru moj.” Bilježi ga Ibn Ebi Hatim. Prenosi Ebu Ja’la u svom Musnedu od Enesa ibn Malika, r.a., a on od Vjerovjesnika, s.a.v.s., koji prenosi od svog Gospodara, Uzvišen je On, da je rekao: /64/ “Četiri su svojstva: jedno od njih pripada Meni, jedno pripada tebi, jedno je između Mene i tebe, a jedno između tebe i Mojih robova. Što se tiče onog koje pripada Meni-jeste da Me obožavaš i da Mi nikog ravnim ne smatraš, a što se tiče onog što ti potražuješ kod Mene, a to je da te nagradim za ono što uradiš.

A što se tiče onog što je između Mene i tebe-jeste: na tebi je da tražiš (moliš), na Meni je obaveza da ti uslišam (dovu). A što se tiče onog što je između tebe i Mojih robova, jeste: želi njima ono što želiš samom sebi.” Bilježi Imam Ahmed od Nu’mana ibn Bešira, r.a., koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: /65/ “Zaista je dova ibadet “, a zatim je proučio: “…Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati. Zbilja, oni koji se ohole pred time da Mi robuju-ući će, sigurno, u Džehennem poniženi.” U rivajetu Ahmedovom stoji od Ebu Hurejrea, r.a., da kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: /66/ “Ko ne bude tražio (molio) od Allaha, dž.š., rasrdit će se na njega.” I riječi Uzvišenog: “…Zbilja, oni koji se ohole pred time da Mi robuju…”, tj. ohole se pred time da Me mole i iskazuju Meni monoteizam. “Ući će, sigurno, u Džehennem poniženi”, tj. malehni i poniženi.

On je taj kome se možemo obratiti u svako doba dana i noći gdje god da se našli. Budi optimista, pa čak i ako se nalaziš usred oluje. Kaže Uzvišeni: „Zaista, sa svakom mukom dolazi i olakšanje.“ (El-Inširah,6) ‘Vjerovjesnik je jednom prilikom sjedio naspram jednog kamena i rekao: ‘Kad bi muka došla i ušla u ovaj kamen, za njom bi došla i ušla last da je iz njega istjera.'” Na to je Allah, dž.š., objavio: ” Ta, zaista, s mukom je last, zaista, s mukom je last!” Pjesnik kaže: “Često nesreća pritijesni mladića, ali Allah, svaki put, iz nje da izlaz, I kad se učini da je ona neizbježna, dođe olakšanje kad mu se najmanje nada.” Sa svakom teškoćom dolazi i olakšanje, poslije noći dolazi dan. Oblaci brige će biti otpuhani, mrak nesreće će nestati, a propasti će, uz Allahovu pomoć, doći kraj. Upamti bit ćeš nagrađena, pa ako si majka, onda će tvoja pravilno odgojena djeca biti tvoja pomoć. Oni će pred zoru moliti za tebe. Žena može svojim ponašanjem i činjenjem dobrih dijela postići stvari koje se ne mogu postići hutbama i predavanjima. Dakle, mi same svojoj pojavom u društvu možemo donijeti poruku i prenijeti nešto što hodže ili bilo koji predavači ne uspiju svojim govorom.  Sve što ti se događa u ime Allaha je, uz Njegovu pomoć, nagrada. Slijedi Njegove zakone bez obzira gdje se nalazila. Allah te učino sljedbenicom poslanika Muhammeda,a.s., onom koja slijedi stazu kojom su išle hz.Hatidža,Aiša i Fatima,r.a. Tvoja vjera je tvoje zlato, tvoj moral je tvoj ukras, a tvoje bogatstvo je u tvojim manirima. Savjetujem vam da budete zauzete, da se ne predajete lijenosti i besposlicama jer to je blizu propasti. Zamisli samo koliko je u bolnicama pacijenata, u zatvorima zatvorenika, onih koji žive u trošnim kućicama bez kore hljeba danas, žene koje su izgubile vid, sluh, dijelove tijela ili su ih zadesile teške i neizlječive bolesti. A tebe je Allah počastio zdravljem, na čemu Mu trebaš neprestano biti zahvalna. Koliko je samo generacija napustilo ovaj svijet? Sa sobom nisu ponijeli svoje materijalno blago. Sa svih njih je skinuta čak i odjeća.  Zato se pripremajmo za ona svijet. Tamo ništa neće vrijediti osim dobrih dijela. Allah voli one koji se kaju i koji Mu se vraćaju.

Sjeti se milosti kojom te je Allah obasuo. Kada ugledaš jutarnje sunce, sjeti se da ono grije i hiljade unesrećenih žena, a ti si blagoslovljena. Sjeti  se da ono grije i hiljade gladnih žena, a ti si u izobilju. Sjeti se da ono grije i hiljade zarobljenih žena, a ti si sasvim slobodna. Sjedi i razmisli, ali budi iskrena sa sobom. Koliko stvari posjeduješ, koliko bogatsva, u kojim blagodatima uživaš i koliko ima stvari kojima se raduješ? Ljepota, zdravlje, djeca, dom, voda, hrana… Budi zadovoljna onim što je Allah odredio i bit ćeš među najsretnijim ženama. Kada naiđeš na mračnu stranu života, ono što moraš uraditi jeste da upališ svjetlo unutar same sebe. Vjeruj u sudbinu i Božije određenje, bilo ono dobro ili loše. Vjerovanje u Božije određenje igra važnu ulogu u pronalasku duševnog mira u teškim vremenima. Možda si čitala i proučavala neke knjige koje se bave problemom tjeskobe i nemira, a čiji su autori bili savremeni znanstvenici, književnici, psiholozi, i drugi. Bilo da su te knjige izdate na Zapadu ili Istoku možemo vidjeti da one poručuju tri temeljne stvari za ozdravljenje od ovih opakih bolesti, te kako te tri stvari unose u čovjekov život sreću i mir. Prva stvar je veza s Uzvišenim Bogom, traženje utočišta kod Njega, robovanje i polušnost samo Njemu. To je, dakle, iman, vjera. Drugi lijek je raskidanje s prošlošću. Knjigu zvana prošlost treba jednom za svagda zatvoriti zajedno sa svim očajem i brigama, te krenuti novi život s novim danom.  Jer ne možemo vratiti protekle sate kako bi ih promijenili.

Treći lijek je vezan za naša razmišljanja o budućnosti. Čovjek se ne bi trebao brinuti o tome šta će se sutra desiti i tako zanemariti svoju sadašnjost. Život je samo jedan dan. Ne zna da li ćeš drugi dočekati.  Kada te pogodi neka depresija, da bi ublažila njen udar:

1. POMISLI DA JE NEVOLJA MOGLA BITI I VEĆA, s većim posljedicama

2. POMISLI NA ONE KOJI SU U VEĆOJ NEVOLJI od tebe

3. POGLEDAJ NA BLAGODATI KOJE IMAŠ i uporedi ih s onim koje nemaš

4. NE PREDAJI SE OSJEĆAJU FRUSTRACIJE koji može doći zajedno s nevoljom

Strpljivo podnosi ono što te zadesi. Pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku je ključ pobjede. Čuvaj se nemara, zaboravljanja Allaha, namaza, okretanja od Kur’ana. Zapamti NIKO NIJE SRETNIJI OD ONIH KOJI U ALLAHA VJERUJU.

RECITE DA: – svom prelijepom osmijehu koji drugima šalje poruku topline i prijateljstva

–          Blagim riječima koje rastjeruju mržnju

–          Milostinji koja siromašnima donosi sreću, a gladnima hranu

–          Učenju Kur’ana, razmišljanju o njegovim porukama,djelima koja su u skladu s njim, kajanju i traženju oprosta

–          Spominjanju Allahove veličine, ustrajanju u dovi

–          Islamskom odgoju djece

–          Skromnosti i hidžabu koji je način samozaštite

–          Prijateljstvu između bogobojaznih žena

–          Poštivanju roditelja, održavanju rodbinskih veza, poštivanju komšija i brizi jetima

–          Čitanju i izučavanju

ZAPAMTI DA TVOJ GOSPODAR OPRAŠTA onima koji Ga mole za oprost, prihvata pokajanje i prihvata one koji Mu se vraćaju.

BUDI MILOSTIVA PREMA SLABIJIMA i bit ćeš sretna. Ne zavidi, ne srdi se, i bit ćeš zdrava.

OBRIŠI SUZE, misli dobro o svom Gospodaru, i otjeraj brige sjećanjem na Allahovu milost kojom te je obasuo.

NE MISLI DA JE OVAJ SVIJET PERFEKTAN. Nema nikog na Zemlji ko dobije sve što želi ili ko nema briga.

BUDI KAO VISOKO STABLO s velikim ciljevima. Ako ga pogodiš kamenom, ono ispusti samo jedan plod.

UGASI PLAMEN MRŽNJE U SVOME SRCU tako što ćeš oprostiti onima koji su te bilo kada uvrijedili.

VATRA ZAVISTI NAGRIZA TVOJE TIJELO,A PRETJERANA LJUBOMORA JE KAO RAZBUKTALA VATRA. AKO SE DANAS NE PRIPREMIŠ, ONDA SUTRA NEĆE MOĆI NIŠTA URADITI.

LAGANO SE UDALJI SA MJESTA NA KOJIMA SE VODI BESPREDMETNA DISKUSIJA.

NEKA TVOJ MORAL I VRLINE BUDU LJEPŠI OD NAJLJEPŠEG VRTA.

LJUDE PREPUSTI NJIHOVOM GOSPODARU, ZAVIDNE SMRTI I ZABORAVI NA NEPRIJATELJA.

NAKON ZADOVOLJSTVA U HARAMU DOLAZE ŽAL, GUBITAK I KAZNA.

 Za www.islam-iman.com – Piše: Senija Braković

Komentari

komentara