Naklanjavanje namaza

www.islam-iman.com – Pitanje: Selam alejkum, htio bih samo da pitam vezano za naklanjavanje namaza, stvarno nisam u mogućnosti da klanjam na poslu podne, ikindiju i akšam, taman stignem na jaciju u džemat i prije toga naklanjat farze izostavljenih namaza i onda džematile klanjat, jedne prilike pitao sam jednog šejha u Fahdovoj džamiji koji mi je rekao da inače toga nema, ali da se može naklanjat po redu kako su izostavljeni, a i naš lokalni efendija mi je rekao da može, ali reko da još jednom ovdje dobijem detaljan odgovor. Hvala unaprijed!

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Odgovor: We alejkumu selam, Allah s.w.t., je kuranskom ajetu sure Nisa,103 rekao: Jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju”, objavio je ovaj ajet u vremenu dok se odigravala žestoka bitka između muslimana i kafira. Pa dragi brate, kad je data obaveza muslimanima da klanjaju u ovakvom stanju, pa šta reći kada se namaz ne obavlja u svoje vrijeme i to radi neke dunjalučke potrebe. Nemojmo zaboraviti i ajet u kojem Allah s.w.t., kaže: “O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha, a oni koji to učine, bit će izgubljeni.” Također, u poznatoj suri Ma’un Allah s.w.t., nas upozorava da oni koji klanjaju, ali ne klanjaju na vrijeme bit će u patnji-vejlu, Allah da nas sačuva: “A teško onima koji kad namaz obavljaju, namaz svoj kako treba ne izvršavaju”. Dragi brate, zaista razumijem tvoje stanje, ali kao učena osoba ne smijem da ti odobrim odgađanje namaza, pa savjetujem ti da ako imaš pauzu za ručak ili fiziološku potrebu da obaviš barem farz namaz isto tako da uzmeš pa čak i umjesto gore navedenih pauza, pauzu i obaviš barem farz namaz.

Ukoliko se desi, i to napominjem nenamjerno, znači slučajno da se izostavi par namaza u toku dana kao što si naveo, a stigne se na jaciju namaz u džematu, najjače mišljenje je da klanjaš jaciju namaz kako bi ugrabio sevape džemat namaza, a potom naklanjaš svoj dug. Još jednom te savjetujem, dok još nije kasno, jer insan ne zna koliko će živjeti, riješi pitanje klanjanja svog namaza na vrijeme, jer zaista je namaz stub islama, a zamisli ako je stub neke građevine labav šta je onda sa ostalim dijelovima te građevine. a ja molim Allaha s.w.t, da ti olakša i da ti pomogne!

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Uvaženi Šejh hafiz Imad el-Misri

Komentari

komentara