Naša je vjera lahka

Lahkoća i jednostavnost islama čini ljude sretnim i spokojnim.

“Ta‐Ha. Ne objavljujemo Kuran da se mučiš” (Ta‐Ha, 1, 2)

“Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!” (El‐Inširah, 5, 6)

“I borite se, Allaha radi, onako kako se treba boriti! On vas je izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kuranu, da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, i da biste vi bili svjedoci protiv ostalih ljudi. Zato, molitvu obavljajte i zekat dajite i u Allaha se pouzdajte; On je Gospodar vaš, i to kakav Gospodar i kakav zaštitnik!” (El‐Hadždž, 78)

“Mi nikoga ne opterećujemo preko njegovih mogućnosti; u Nas je Knjiga, koja istinu govori, i nikome se nepravda neće učiniti.” (El‐Mu’minun, 62)

“Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu je korist dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas. Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!”
(El‐Bekara, 286)

“Mome je ummetu oprošteno ono što učini u zaboravu, neznanju i ono na što je primoran.”

“Vjera je lahka, i svako ko se u njoj bude naprezao, ona će ga pobijediti.”

“Dobro odmjerite, ljubazni budite i obradujte druge.”

“Poslan sam sa velikodušnom čistom vjerom.”

“Ono najbolje u vašoj vjeri jeste ono što je najlakše.”

Jednom savremenom pjesniku ponuđeno je da bude ministar u vladi, i da se prođe svojih ličnih ambicija i hobija, pa je on kazao: “Uzmite sve od tog dunjaluka i pustite srce da slobodno sanjari, Ja sam bogatiji od sveg blaga koje mi se nudi.”

Izvor: “Ne tuguj”

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara