Nuđenje braka u šali

savjetPitanje: Es-Selamu alejkum. Kakav je islamski stav o flertovanju mušakrca sa različitim djevojkama (mislim preko interneta), gdje muškarac kroz šalu nudi brak djevojkama i one se zaljube jer misle da je on zaista njih odabrao,jer već je bračna ponuda upučena?

Kad djevojka traži konkretna djela da se vide i o tome razgovaraju on traži izgovore i udaljava se, i bez halala se više ne javlja i oženi se nekom drugom najbližom pri ruci. Pitam se da li pojednini muškarci shvaćaju koliko to povrijedi žensko srce (ženu vjerincu) i koliko djevojka pati poslije toga jer biva izigrana.

Osramoćena i pred svojojm porodicom. Mušakrac koji praktikuje vjeru joj se dodvorava da mu je posebna jer je vjernica da bi skrenuo njenu pažnju , a onda okrene leđa bez ikakvog obješnjenja. Ovo se meni desilo i mojim sestrama.

Odgovor:We alejkumu-s-selam. Poznato mi je da ima ovakvih slučajeva. Sudeći po vašem iskustvu koje ste iznijeli i spomenuli, to nisu pojedinačni slučajevi. Nažalost, jedna od mnogih negativnih strana interneta jeste što upravo ljudima slabog karaktera daje mogućnost da sve svoje bolesti i svoj šljam nekontrolisano i nekažnjeno ispoljavaju i promovišu. Naravno, ovdje se radi o jednoj velikoj neozbiljnosti i bezobrazluku koji njegovom nosiocu izgleda sasvim normalno.

To je za njega, vjerovatno, igra i zabava, a na žrtve, konkretno djevojke ili žene, poput vas, ostavlja velike posljedice. Većina brakova koja se i sklopila na ovaj način nije urodila plodom, i nije bilo berićeta, koliko je meni poznato. Ne kažem da to ne uspijeva, ali savjetujem da se takvog stupanja u brak i približavanja istom treba kloniti.

U suprotnom, očekivati je još sličnih priča žrtava koje će poput vas nasjesti na slatke riječi, a zatim kušati gorku istinu lažljivaca i prevaranata okićenih, što je najgore, plaštom islama.

Za www.islam-iman.com – Odgovorio: Sanin Musa, prof.

Komentari

komentara