Odgovor popu Amfilohiju na njegovu tvrdnju da je pravoslavlje bolje od islama

Pregledajući nedavno jedan portal, naiđoh na još jedan biser u nisci gorespomenutog, na još jednu njegovu fascinantnu glupost i nebulozu. Naime, on poturicama, tj. Bošnjacima kakvim ih on vidi, a i znatan dio populacije kojoj pripada i duhovno je predstavlja, daje pravo mogućnosti izbora, ali se ne slaže sa njihovim odabirom, jer su odabrali ono što je lošije.

Piše: Sanin Musa, prof.

saninmHoće kazati, odabrali ste islam koji je lošiji od pravoslavlja, tj. jednog ogranka hrišćanstva, koje ste, nekad u datom historijskom momentu, napustili. U prilog ovog svog stava, naravno, ne prilaže nikakavu argumentaciju.

Moj Amfilohije… kako će islam biti lošiji od pravoslavlja kad je islam Božija vjera od vajkada, pa sve do Sudnjeg dana.Nijedan sudac na ovome svijetu ne priznaje da postoje tri istine niti dvije, istina je samo jedna, pa kako da Tvorac i Gospodar svih svjetova objavi deset, pet, tri ili dvije istine? Istina je kroz historiju jedna, a to je istina islama.

Islam znaći pokornost Jednom i Jedinom Bogu, Allahu Uzvišenom, i to je Njegova vjera koju je promovisalo 124.000 Božijih poslanika kroz historiju. To je jedina vjera koja nije dobila ime po čovjeku, za razliku od Hrišćanstva, Budizma, Zoroastrizma, Konfučionizma, Judaizma…koji se nazvaše po ljudima, osnivačima.

Kako da pravoslavlje bude bolje od islama, a muslimani se kupaju poslije svakog spolnog odnosa, prije svake molitve obavljaju vjersko pranje-abdest/vudu, najmanje jednom u sedmici se moraju okupati…

Sve su ovo vjerske obaveze od Njihovog Gospodara i praksa Allahovog poslanika, Muhammeda, blagoslovi Božiji na njega i mir.
A ti znaš, moj Amfilohije, koliko i kada se kupaš…

Vi se smijete muslimanima zato što su čisti, što se peru vodom nakon fiziološke potrebe. Pa, zar je znoj prljaviji od izmeta ili mokraće, a sve nam je to Bog dao, pa se poslije znoja kupate ili tuširate, a poslije gorespomenutih radnji brišete papirom. Gdje je tu logika? Ili su ljudi totalno izgubili smisao za čistoćom? Muslimani, naravno, obavezno nakon tahareta (čišćenja vodom) peru ruke, a vi znate koliko ih perete nakon papira.

Kako da hrišćanstvo bude bolje od islama kada se muslimani pet puta klanjaju Bogu u toku dana, a vi krijete od svojih vjernika da je to obaveza koja je i vama stavljena u amanet, i za koju ćete biti pitani na Sudnjem danu, samo ste je prodali za male pare. Ovdje vidimo tu Božansku nit jedne istine koja se protezala kroz historiju…

Kako da hrišćanstvo bude bolje od islama, a muslimani poste mjesec dana od zore do zalaska sunca, često i po 18 sati, što je bio slučaj ove godine, a pravoslavci poste izbjegavajući masnu hranu… I ovdje ste slagali ili ste slagani od vaših predaka, pa to nasljeđujete s koljena na koljeno.

Kako da pravoslavlje bude bolje od islama, kada naše žene poštuju ono što i Biblija traži od vas, ako ste iskreni, da budu pokrivene.
Zar u vašim crkvama ne postoje slike djevice Marije, majke Isusove (Merjeme, majke Isaove, a.s.) na kojima je obavezno pokrivena?

Zar Biblija ne zabranjuje svinjetinu, alkohol…pa da li se toga vi pridržavate ili muslimani, moj Amfilohije? Mogao bih ti još dosta toga kazati, ali vjerujem da je pametnima i duhovno svjesnim i ovo dovoljno. Samo se nadam da će ovo doći do tebe i da ćeš nas ubuduće poštedjeti svojih gluposti i nebuloza.

www.islam-iman.com

Komentari

komentara