Odlazak na groblje za Bajram – velika greška u praksi kod Bošnjaka

U ovom Ramazanu bili smo svjedoci velike medijske ofanzive profesora islama, hafiza i hodža, gotovo kao nikad do sada. Vazilo se na sve strane, o svemu i svačemu, pomislih OVO NEMA NI U MEDINI. Baška što velikoj većini govornika to nije vazifa, tj. nisu stasali za medijske nastupe, i što će odmah nakon Ramazana sve to biti ugašeno…do narednog, kao da je islam samo Ramazan.

Autor: Sanin Musa, prof.
saninmIako se vazilo o mnogim temama, neki su čak ulazili u jezičke definicije poznatih pojmova, tipa Bajram-šta je to, nismo čuli, nažalost, ni riječi o praksi koja je jako popularna kod Bošnjaka, kako Bosne i Hercegovine, tako Sandžaka i drugdje, a odnosi se na odlazak na groblja, mezarja za vrijeme Bajrama, odmah nakon Bajram namaza, dok se drugi dan Bajrama naziva Danom šehida. Ovo je zasigurno jedna od najvećih zabluda i novotarija u praksi Bošnjaka, muslimana, ako ne i najveća.
Naime, više vjerodostojnih hadisa govori o tome da su Bajramski dani, u stvari, dani jela, piće, dozovljene zabave, veselja…


Naprotiv, odlazak na groblje budi tugu, žal, tjera na suze i plač. Ovo dvoje je nespojivo, i to je morao znati onaj ko je donosio fetvu po ovom pitanju. Ne kažem da ne treba ići na mezarje svojim najbližima koji su preselili, da se pogrešno ne razumijemo, za takvo nešto imamo cijelu godinu, ali ne za dane Bajrama čija je svrha i intencija nešto sasvim drugo od onoga što implicira odlazak na mezarje. Bajramski dani su dani veselja, a odlazak na groblje, mezarje, jeste da bi se podsjetilo na smrt, kako to kaže, Allahov poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve selleme, koji ne govori po hiru svome, nego po Objavi od Uzvišenog Gospodara, a sjećanje na smrt povlači za sobom tugu, bol i plač! Ovo je spajanje nespojivog, a što već imamo u našim Bajramima kroz spajanje bajramovanja sa alkoholom..i blagdan Bajrama i zabranu alkohola donio je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, po diktatu svoga Gospodara, pa kako onda to dvoje spajati?? Upravo kao i radost Bajrama, te tugu i suze koji su neminovni zijeretom mezarja??!


Nažalost, kao narod, mi Bošnjaci, toliko smo devastirani da više i ne znamo bajramovati..naši Bajrami su oponašanje kršćana/hrišćana i derneci uz alkohol i srpske, te ine pjevačice, što povlači odlaske u diskoteke i kafane ili plač uz prisjećanje naših mrtvih. I dok se od strane službene uleme Islamske zajednice o ovome prvom govori i ukazuje, o ovome drugom se bojažljivo šuti, iako je istina po ovome pitanju, svakome ko pretenduje ulemom se zvati, itekako poznata!


Tako smo učinili potvoru na sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, i ovaj napis jeste upravo iz tog razloga.

I Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, ispratio je mnogo šehida, ali bajramske dane nije proglašavao Danom šehida. Vjerujem da jeste, mi to tada ne bismo radili…davno je rečeno da se zabluda jako brzo širi, a sunnet veoma sporo!

Komentari

komentara