Osobine savršenog morala majke svih vjernika, Safije bint Hujej

Majku svih vjernika, Safiju bint Hujej, krasile su sve osobine lijepog ahlaka. Između ostaloga, ona se isticala i po svojoj istinoljubivosti i iskrenosti i to je mnogo puta u životu potvrdila, a mi ćemo spomenuti jedan takav slučaj. Naime, kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio na smrtnoj postelji, njegove žene su se okupile oko njega i Safija je, gledajući Poslanikove smrtne muke, rekla: “Allahov Poslaniče, tako mi Allaha ja bih voljela da sam na tvome mjestu.” Na njene riječi, ostale Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge su samo namignule jedna drugoj. Primijetio je to Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, pa im je rekao: “Suzdržite se!” “A od čega da se suzdržimo?”, upitale su. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Od vašeg namigivanja i ogovaranja, jer, tako mi Allaha, ona govori istinu.”
(Al-Isabe, XIII tom, str. 17)

Krasili su je također i pronicljivost, inteligencija i istinsko razumijevanje vjere i vjerskih propisa što potvrđuje predaja u kojoj se spominje da je jedna grupa muslimana svratila u kuću Safije bint Hujej i dok su boravili kod nje, puno su spominjali Allaha, učili Kur’an i činili sedždu. Nakon svega toga ona im je rekla: “Učenje Kur’ana, zikr i sedžde su tu, a gdje su suze?!”
(Hiljetul-Evlija, II tom, str. 55)

Na taj način je majka svih vjernika, Safija bint Hujej, htjela kazati da iskrenu pobožnost prate suze koje su odraz istinske bogobojaznosti. Ništa manje nije bila poznata i po blagosti, strpljivosti i opraštanju nanesenih uvreda želeći tako oponašati Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je ljudima oprostio toliko nanesenog zuluma, nepravde i uvreda da je to teško i pojmiti. Prenosi se da je njena sluškinja, tj. robinja, otišla kod halife Omera, radijallahu anhu i rekla mu da Safija voli subotu i nije je prestala svetkovati bez obzira što je primila Islam te da održava veze sa Jevrejima. Omer je pitao Safiju o tome, a ona je kazala: “Što se tiče subote, ja je ne volim niti je svetkujem od onoga dana kada ju je Allah zamijenio petkom, a što se tiče održavanja veza sa Jevrejima, pa ja među njima imam mnogo rođaka i dužnost mi je održavati rodbinske veze.” Halifa Omer, radijallahu anhu na to nije imao šta kazati, ali jeste Safija. Ona je nakon toga upitala svoju robinju: “Šta te je navelo da me potvoriš halifi Omeru?” “Šejtan”, odgovorila je, a onda joj je Safija rekla: “Idi, ja te danas oslobađam.”
(Al-Isabe, XIII tom, str. 16)

Poznato je, također, da je Safija, radijallahu anha, odigrala pozitivnu ulogu u vrijeme velike smutnje u islamskoj državi kada su munafici došli po glavu trećeg pravednog halife, Osmana, radijallahu anhu. O tome njen sluga Kinane priča: “Ja sam zajedno sa Poslanikovom suprugom Safijom pošao da branim halifu Osmana, radijallahu anhu, od onih koji su ga kanili ubiti u njegovoj kući. Na putu do njegove kuće sreli smo El-Eštera En-Nehaija, koji je bio učesnik zavjere, koji nas je sačekao, a zatim je svom snagom, pesnicom udario Safijinu mazgu na kojoj je jahala. Tada mi je ona rekla: ‘Vrati me kući, ne želim da me ovaj osramoti.’ Kada smo se vratili, Safija je pozvala Alijinog sina, Hasana, radijallahu anhu, i po njemu je poslala hranu i vodu Osmanu, radijallahu anhu.”
(Al-Isabe, XIII tom, str. 16)

Pored svega toga, ona je, kao i druge Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge, prenijela mnogo hadisa, a od nje su hadise prenosili Ali ibn Husejn, Muslim ibn Safvan, Ishak ibn Abdullah ibn Haris i drugi.
(Tehzib at-Tehzib, XII tom, str. 429)

Na bolji svijet preselila je pedesete godine po Hidžri u vrijeme hilafeta Muavije, radijallahu anhu, i ukopana je u mezaristanu u Bekiji. Plemenita i časna ashabijka, majka svih vjernika, Safija bint Hujej, bila je i ostala primjer istinske pobožnosti, strpljivosti, blagosti, opraštanja i uzvraćanja na zlo dobrim. Molimo Uzvišenog Allaha da je nagradi za sve ono što je pretrpila u ime Allaha i što je učinila za Islam i muslimane. I molimo Ga da na Sudnjem danu očisti srca Poslanikovih supruga od ljubomore i da ih pridruži Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, da zajedno sa njim vječno uživaju džennetske blagodati.

Izvor: “Žene iz vremena poslanstva”

Autor: Mr. Abdussamed Bušatlić

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara