Otvaranje Poslanikovih prsa

Enes ibn Malik, r.a., kazivao je da je Allahovom Poslaniku došao Džibril, a.s., dok se igrao s dječacima, uzeo ga i položio na zemlju, rascijepio mu prsa do srca, izvadio iz srca jedan crni ugrušak i rekao: “Ovo je šejtanov dio u tebi”. Zatim je srce zemzem-vodom oprao u zlatnom lavoru, zamladio mu posjekotinu i vratio ga na njegovo mjesto. Dječaci su trčeći otišli njegovoj pomajci, zapravo dojilji, i kazali joj: “Muhammed je ubijen!” Kad su mu ponovo prišli, zatekli su ga blijedog. Enes ibn Malik je tvrdio: “Viđao sam taj ožiljak na njegovim grudima.”
(Muslim, Fial-iman, Al-Isra; Al-Nasa’i, Fial-salah, Ayn furidat al-salah.)

O porijeklu tog ožiljka kazivala je i Halima As-Sa’dijja, dojilja Allahovog Poslanika. Iako ona o tome kazuje monogo detaljnije, mi smo se koristili kraćom predajom, to jest kazivanjem Enesa ibn Malika, jer ga hadiski učenjaci smatraju pouzdanijim.
Nema sumnje da je otvaranje Poslanikovih prsa, prije nego što je napunio dvije godine, istinito po tome što se navodi na osnovu pouzdanih (sahih) predaja, te po tome što je Enes ibn Malik svojim očima vidio posjekotinu i tragove šivenja na grudima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a historijski je ztvrđeno da Allahov Poslanik nikad za života nije bio podvrgavan nekom hirurškom zahvatu koji bi zahtijevao zašivanje reza.

Fenomen rasijecanja prsa i vađenja iz srca crnog ugruška koji sadrži zlobu, mržnju, zavist, strašljivost i slične bolesti srca, zatim njegovo čišćenje i vraćanje na mjesto koje mu pripada svojevrsna je Allahova, dž.š., priprema Muhammeda, s.a.v.s., za vjerovjesništvo.

Izvor: “Ličnost posljednjeg Allahovog Poslanika”

Autor: Prof. Dr. Muhammad Rewwas Qal’ahji

Priredio: Namik.E.Galijašević

Obrada: islam-iman.com

Komentari

komentara