Pojašnjenje stava u vezi svinjetine, kocke i drugih zala

Nakon mnogih komentara, uvreda, prijetnji i sl. koji su se pojavili nakon isječka iz moje hutbe, često mi dolaze i pitanja i najrazličitija nerazumijevanja, sugestije i sl.

Autor: Dr. Esmir-ef. Halilović

esmirS tim u vezi, neki ljudi su iz mojih riječi koje sam rekao u hutbi na Kalibunaru u Travniku, razumjeli (?) da sam rekao kako je svinjetina (krmetina) dozvoljena?!

– NIGDJE I NIKADA NISAM TAKO NEŠTO KAZAO! Ko god kaže da je svinjetina dozvoljena muslimanima, prestaje biti musliman, prema svim islamskim učenjacima.

– Također, ko god bi kazao da je dozvoljena sportska kladionica, bingo, alkohol, korupcija, droga ili bilo koji drugi jasni harami – također IZLAZI IZ VJERE ISLAMA.

– ODGOVORNO tvrdim da se grijesi razlikuju, na što jasno upućuju kur’ansko-sunnetski tekstovi, što nije skriveno nikome ko se bavi islamskim naukama i ko razmišlja svojom (a ne tuđom!) glavom.

– KOCKANJE (u bilo kojem obliku) je VEĆE ZLO I VEĆI grijeh od jedenja krmetine/sivnjetine jer izaziva ovisnost, više je i oštrije osuđeno u islamskim izvorima, upropaštava pojedince, porodicu i društvo u cjelini, odnosi bereket a unosi prokletstvo u sve zajednice u kojima se pojavi…

– Žao mi je što su neki pogledali samo isječak iz hutbe, te nakon toga donijeli svakojake zaključke ogovarajući me, vrijeđajući i potvarajući …

– Žalosno je što se NAJGORA DRUŠTVENA ZLA šire među našim narodom poput najopakijih bolesti a akademska, ulemanska, i šira društvena zajednica to nijemo i konformistički posmatraju, gledajući uglavnom samo na vlastite interese! Nažalost već danas imamo situacije da u skoro svim džematima na području Bosne i Hercegovine imamo po jednu ili više kockarnica…

– NIKO NE GOVORI O ŽALOSNIM STATISTIKAMA KAKO BOŠNJACI SVAKI DAN PROKOCKAJU PO JEDNU FIRMU SREDNJE VELIČINE, kako ISPUŠE također isto toliko, popiju hiljade litara šejtanske mokraće dnevno a onda se čude kako nema posla, kako nema nafake ni bereketa, kako im ‘ništa ne ide’ i sl.

www.islam-iman.com

Komentari

komentara