Pojedinac čini zajednicu

„Borba za ciljeve ne počinje danas.  Naprotiv, povijest ove borbe već pozna svoje šehide i ispisane strane stradanjima i žrtvama. Ipak, to je osobno žrtvovanje izuzetnih pojedinaca ili hrabrih malih grupa u sudaru s moćnim silama džahilijeta. Većina problema i poteškoća, međutim, zahtijeva organiziranu akciju miliona“. (Sarajevo, 1970.g., ISLAMSKA DEKLARACIJA, Alija Izetbegović)

ya_allah_wallpaper_by_mounir_designs-d56v66jUzvišeni Allah u Časnom Kur’anu nam daje do znanja da je On čovjeka stvorio kao najljepše biće, te da  će ga isto tako vratiti Sebi, u prvobitno njegovo stanje. Ono što nama treba da bude pouka jeste to da na ovom svijetu nismo oduvijek niti zauvijek. Imamo svoj sat koji otkucava i ne pravi pauzu sve do onog trenutka kada se ponovo vrati na početak. Ali tada već počinje drugi dio našeg života, a to je onaj preko rijeke. Sve dok smo tu, na stazama ovog svijeta, na nama je da doprinosimo boljem životu na ovom svijetu s ciljem da ispunimo Allahove naredbe i sebi olakšamo život na onom svijetu . Činjenica je da nijedan čovjek ne može opstati kao pojedinac. Čovjek je društveno biće i iz dana u dan u njemu se rađa potreba za druženjem i razmjenjivanjem iskustava, stečenog znanja i udruživanja snaga.

Čovjek ne treba da gleda na rasu i porijeklo osobe s kojom stupa u kontakt, nego, naprotiv, treba da cijeni to što ima priliku razmijeniti iskustva sa osobom druge vjere i nacije. Ono što je najbitnije jeste prvo izgraditi sebe kao ličnost, a zatim utjecati tako i na svoje bližnje, te jačati svoju vjeru kod sebe i kod drugih. Muslimani su jedna zajednica, ummet Poslanika, koji treba uvijek da je u kontaktu sa onima koji sačinjavaju taj ummet. Prvo mi kao jedinstvena zajednica ne bi trebali raditi na razjedinjavanju, jer nije u tome svrha uloge jednog pojedinca, nego pokušavati da ujedinimo naše snage i zajedno se borimo protiv iskušenja koja nas pogađaju. Ummet je zajednica muslimana bez obzira na njihovu nacionalnu i državnu pripadnost.

On počiva na našim čvrstim vezama.
Danas je sve više omogućena samostalnost, što dovodi do toga da imamo priliku iskazati svoje mogućnosti i doprinijeti zajednici u kojoj se nalazimo. Mi kao muslimanke, kćerke, sestre, kao buduće supruge, majke, trebamo da radimo na svom usavršavanju i da težimo ka boljem svome okruženju. To ćemo postići samo ako se trgnemo i ne prepuštamo stvari situaciji nego ono što je do nas da uredno obavimo. Allah je taj koji određuje izhod situacije, ali ukoliko je naš nijjet iskren možemo se nadati i dobrom izhodu. Ako mi kao jedna stabilna djevojka, kako u vjeri tako i u nauci, budemo težile ostvarenju svojih cijeva i radu na onom polju koje nas lično zanima, zasigurno ćemo, svjesno ili ne, imati veliki uticaj na našu okolinu.

Koliko nam samo podsticaja daju žene s mahramom na mjestu novinara, na mjestu doktora, učitelja, bankara, i još mnogo drugih. Ništa nije nemoguće. Ne može ostavriti cilj samo ona koja traži izgovor u svakoj prilici. Kada ti sudbina nudi priliku da nešto ostvariš uzmi je. Pa i ako ne ide tako lahko i kada te obaspu gomilama komentara i izrugivanja, sjeti se samo kako su hz.Hatidža, Fatima, Aiša i sve druge muslimanke u doba Poslanika s.a.v.s. izmogle i održale se na nogama, a bilo im je teško kao i tebi što je. Njihova borba za očuvanje Islama je neprocjeniva. Danas mi tako ponosno možemo proći ulicom, dok one to nisu mogle. Bivale su maltretirane, ponižavane.

Mi kao pojedinci, možemo biti sigurne da naša pojava u novi svijet doprinosi u mnogome. Samim tim što čvrsto stojimo i što imamo iskustva koja su nam pružile godine provedene u zajedništvu i borba za ostvarivanjem cilja onako kako je najbolje za nas i one oko nas.

Ne posustajmo, jer to je odlika šejtana. On kada navede čovjeka na lošu stranu ostavi ga, jer zna da će on tako i nastaviti. Ali što se prije probudimo i prije reagujemo u odbrani od parazitskog načina života i pokrenemo se u onome što volimo, biće bolje za sve nas. Onaj koji se brine za sebe i sebe usavršava on nikada nije besposlen. Jer niko od nas nije savršen da ne može biti bolji.
„Nećete utoliti svoju glad posmatrajući one koji jedu, niti će duhovna iskustva drugih utoliti vašu duhovnu žeđ.“

Za www.islam-iman.com  – Piše: Senija Braković

Komentari

komentara